head

3G Destekli imei Numarası ;

IMEI

 

“3G desteği olmayan bir telefonun imei numarası yeni model bir telefona işlendiğinde 3G bağlantısı olmaz”

Diye bir şey yoktur  !  🙂

Bu konuda çok soru geldiği için yazmak istedim. Önce kısaca imei numarasının yapısına bir bakalım, ki bazı soru işaretleri ortadan kalksın.

Bildiğiniz üzre imei numarası 15 haneli. Bu 15 rakamın ilk 8’i telefonun üreticisini ve modelini belirten kod, TAC (Type Allocation Code). Geri kalan 7 rakamın ise ilk 6’sı üretici tarafından seçişmiş ürün seri numarası, son rakam 15. hane ise geriye kalan 14 rakamın sağlama kodudur, Luhn Check kodu.

TAC                 SERIAL      CHECK DIGIT

AABBBBBB     CCCCCC       D

Örneğin imei numaramız 35 780502 398494 2 olsun,

35, TAC’ın ilk 2 hanesi, üretici kodu

780502, telefonun üreticisi ve modeli

398494, telefonun seri kodu

2, yukarıdaki bilgilerin doğruluk kodu.

Bu örnekteki telefonun marka modeli için : http://www.imei.info/?imei=357805023984942

Yani legal bir imei numarasının son hanesini değiştirerek yeni bir no üretemezsiniz, formül bozulmuş olacak, merak edenler için daha detaylı anlatım, https://en.wikipedia.org/wiki/Luhn_algorithm .

 

bbinfo

 

Ülkemizde yurt dışı telefonların kayıt edilmeden 4 ay süreden fazla kullanılamadığı malum. Bu yasağı delmek için telefonun imei numarası, daha önce ülkede yasal yollar ile satılmış veya yolcu beraberinde pasaporta kayıt edilmiş ancak atıl vaziyetteki başka bir telefonun imei numarası ile değiştiriliyor. Bu işlem bu yasak geldiğinden beri yapılıyor. İlk başlarda sedece bazı telefoncuların bazı özel ekipmanlar ile yapabildikleri bu işlem, özellikle Meditek işlemcili telefonların, numaralarını gizli bir menuden kolayca değiştirilmesine olanak verdiğinden bu yana, halk arasında hızla yayılan bir hobi olmuş durumda. Bunun üzerine “yapılamaz” denileni de Laz‘ın biri çıkıp yapınca bu iş aldı başını yürüdü..

KEŞKE, devletimiz bu uygulamasının ne kadar yanlış olduğunu bir an evvel farketse de, dünyada örneği olmayan bu yasağı kaldırsa da, bu alandan bu illegal rantı tamamen kaldırsa. Yurtdışından alınan telefonlar kayıt edilme şartı olmadan kullanılabilse. Ülkeye daha çok marka girse ve bu rekabetin doğal getirisi olarak telefon fiyatları dünya seviyelerine düşse. Yurtiçinde fiyatlar normale inince, yurtdışından “kaçak” ihtiyacı da ortadan kalksa ! GERÇEK legal hayata geçilebilinse.. Düşünsenize, ülkede imei değiştirmek çok büyük yaptırımları olan bir ceza olsa, bu anlamda tüm dükkanlar gerçek anlamda sıkı sıkı denetlense, kim telefon çalmaya cesaret edebilir ? Çalınan telefonları imei numaralarından bulan bir teknoloji var, ancak imei no değiştiği an bu sistem işlemiyor, hırsızlara da gün doğuyor. O zaman bu yasak niye ? !

 

3g

 

Dönelim ana konumuza ve böyle bir fikrin, şehir efsanesinin, neden yanlış da olsa yaygın olduğunu açıklayalım. Telefonların bu kadar akıllı olmadığı çağlarda, GSM şebekesi üzerinden internet, daha doğrusu ilk data transferi, daha doğrusu “wap” ilk çıktığı zaman, telefonlara el ile “APN” ayarları, yani servis sağlayıcı internet bağlantısı ayarları, yapmak gerekiyordu. Günümüzdeki gibi ortak bir işletim sistemi olmadığı için de nerdeyse her marka modelin ayarlar kısmı farklı idi. Artık android’li veya iOs’lu akıllı telefonlar bu ayarları sim kart üzerinden okuyup otomatik tanımlayabiliyorlar. Eski çağlarda, servis sağlayıcılar, telefonların imei numaralarından marka ve model bilgisini okuyup, kullanıcılara bu ayarları sms ile gönderirdi. Model bilgisinde telefonun 2G/3G desteği var mı yok mu görünüyor. Elinizdeki telefonun imeisi, farklı, eski bir telefon modelinin imeisi olduğu zaman, bu bilgiler de karışır, 3G desteği olmasına rağmen otomatik ayar girilemiyen bazı telefonlarda da doğal olarak bağlantı sorunu varmış gibi gözükürdü. Yani anlaşılacağı üzere aslında olayın imei numarası ile hiç mi hiç alakası yok, farklı model ve eksik ayarların çakışmasıdır. İlk çıkan cep telefonunun imei numarasını bile kullansanız 1 Nisan’dan itibaren 4G bağlanabilirsiniz 🙂 Test amaçlı imei tamiri işlemlerinden bahsediyorum tabi ki, aksi illegal bir işlemdir ve kanunlara aykırıdır . . .

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emre
8 years ago

Bir şehir efsanesi yıkıldı yine.
Çok teşekürler yazı için.
Olayın IMEI ile alakası olmadığını anladık. Birçokları gibi ben de arasira 2g telefon imesi ile 3g oluyorsa 4g neden olmasın diye dusundum, yazınız ile aydinlandim.

Peki, 4g’ye geçiş ile simkartin alakası nedir? Neden simkart yeniletme çabası içinde operatörler?

Mehmet Akif
Reply to  Emre
8 years ago

Bu şuna benzer eve 200mbps lik fiber baglatiyorsunuz ama sizin modemin gücü en fazla 150mbps. Ben de çok detaylı bilmiyorum ama bu nedenle olduğunu biliyorum.

Emre
Reply to  Ustabas Osman
8 years ago

Telefonun içindeki 4g’nin çalışabilmesi için bir nevi anahtar vazifesi mi goruyor?

yalnız, kartim 4g uyumlu, önceki telefonum 4g uyumlu değildi sadece 3g vardı. Bir sorun olmadan çalıştı.
Hatta bir müddet Samsung e250 model telefon kullandim bu simkartla. Bilginiz olsun hocam.

Mehmet Akif
8 years ago

Osman Abi çok bilgi verici bir yazı olmuş. Gerçekten insanımızın çoğu bu konularda nerdeyse 0 bilgisi var ve siz her geçen gün farklı farklı konularda insanımıza hiç bir bilgisi olmadığı konularda veya kulaktan dolma bilgilerle konuşan insanlara bu konularda okumaktan sıkılmayacakları akıcı bir uslubla yazılan Türkçe kaynak sunuyorsunuz ve ben şahsen sizi çok ama çok tebrik ediyorum. Allah yardımcın olsun. Gerçekten sabır gerektiriyor. Allah sabır versin. Yeni yazıları merakla bekliyoruz. Hayırlı geceler.

Dr. Osman
8 years ago

4G başlıklı yazıdan sonra bu yazı bu işi ne kadar sosyal sorumluluk olarak gördüğünü gözler önüne seriyor sayın abim teşekkürler, fındıklıdan bol hastalı bir nöbetten selamlar 😉

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x