Xiaomi geçtiğimiz günlerde çift arka kameralı Redmi Pro’yu duyurdu. Redmi Pro, Xiaomi’nin şimdiye kadar çıkardığı en pahalı Redmi serisi olma özelliğini taşımasıyla birlikte, bu serisiyle özdeşleştirdiğimiz ucuz olma mantığından biraz olsun uzaklaşmış gözüküyor.
226$’lık fiyat etiketini gördüğümüzde Redmi Pro diğer Redmi’lere bakıldığında pahalı gözükebilir (ki öyle de); ancak yazımızda Redmi Pro’yu muadilleriyle karşılaştırarak verdiğimiz paranın hakkını alabiliyor muyuz bunu değerlendireceğiz. Xiaomi telefonlar bilindiği üzere çok iyi fiyat/performans oranına sahip olmalarıyla göz önüne çıkıyor, bakalım aynı şey Redmi Pro için de geçerli mi:
Herkesin ilk bakışta fark edebileceği gibi, Redmi Pro kendisini aynı fiyat segmentindeki rakiplerinden ayırabilecek birçok yenilikçi özelliğe sahip. Aslında çift arka kameraya sahip satın alınabilecek en ucuz telefonlardan birisi olduğunu da söyleyebiliriz. Ama her şey bununla sınırlı değil. Helio X20 işlemcisine sahip Redmi Pro’nun ucuz olduğunu söylesek de, Vernee Apollo Lite ve 360 N4s gibi muadillerinin fiyat konusunda Redmi Pro’yu geçtiğini belirtmeliyiz.
Redmi’nin muadillerinden söz ederken 226$ (±20$) fiyat aralığını baz alıyoruz. Bu aralıkta birkaç iyi alternatif var ve karşılaştırmaları yaparak yeni Redmi Pro 226$ fiyatı hak ediyor mu göreceğiz.
Listemizde bulunan telefonlardan en iyilerini seçmeye çalıştığımızdan, Helio X20 ve Helio X25 haricindeki işlemciler ile çalışan modelleri seçeneklerimiz arasından eledik. Qualcomm Snapdragon 820 işlemcisine sahip olan ZUK Z2 (Rio Edition)’ın da Redmi Pro’ya yakın fiyatlandırıldığını söylemek lazım, bu yüzden listeye ekledik. Aşağıda Redmi Pro ve muadillerine ait karşılaştırma tablosu var:
Tasarım ve Boyutlar:
Yukarıdaki tablodaki telefonların çoğu metal bir yapıya sahip. ZUK Z2 ise çift taraflı cam tasarımı ve aynı şekilde ‘premium’ görünüşüyle öne çıkıyor. Dış görünüşlerinin karşılaştırmasını yazının konusu dışına bırakarak kişisel tercih meselesi olarak değerlendiriyorum.
Ancak karşılaştırmasını yapabileceğimiz önemli bir konu elbette ki boyutlar. Listemizdeki iki LeEco telefonun –Le 2 ve Le 2 Pro– ağırlık ve boyut açısından Redmi Pro’dan daha küçük olduğunu görüyoruz. Ama bu farklılık günlük kullanımda dahi fazla göze batabilecek büyüklükte değil. LeEco telefonların 7.5mm ile daha ince olduğu aşikar, ama Redmi Pro’nun daha büyük olan pili 8.2mm’lik kalınlıktaki kasasını affettirebilecek ölçüde. ZUK Z2’nin boyutlarını ve ağırlığını 5 inçlik bir telefon olması sebebiyle listedeki diğer 5.5 inç telefonlarla karşılaştırmayacağız.
Redmi Pro’nun ağırlığı muadillerine göre biraz fazla. LeEco modelleri ve 360 N4S sırasıyla 153 ve 169 gram ile 174 gram olan Redmi Pro’dan daha hafifler.
Ekran:
Redmi Pro’nun ekranının OLED panel kullanması sebebiyle kağıt üzerinde daha iyi olduğunu düşünmek gerekir. Geri kalan telefonlarda IPS LCD ekran kullanılmış ve listemizdeki bütün telefonlar 1080p çözünürlüğe sahip.
İşlemci ve Hafıza:
Listeden de görebileceğiniz gibi, Redmi Pro’dan daha iyi performans sağlamasını beklediğimiz (en azından işlemcilerine bakıldığında öyle gözüküyor) iki telefon var; bunlar Helio X25 çalıştıran Le 2 Pro ve Snapdragon 820 ile Zuk Z2. Helio X20 ve SD820 arasındaki fark aslında epey büyük, ancak çoğu zaman Helio X20 yeterli gelecektir. Hatırlayacak olursanız Helio X20 Antutu’da 90K üzerinde puanlanıyor, Helio X250 için Antutu puanı 95K üzeri ve SD820 için ise 125K üzeri.
Bu ürünlerin baz modellerini dikkate aldığımıza göre özellik olarak şunlar karşımıza çıkıyor: Redmi Pro 3GB RAM’e sahip, benzer fiyata satın alabileceğiniz 3 adet model var ki bunlar 4GB RAM ile çalışıyor: Le 2 Pro, 360 N4S ve Vernee Apollo Lite. Listedeki bütün modeller 32GB dahili hafızaya sahip, Redmi Pro’nun avantajı ise MicroSD kart desteği sağlaması. İşte tam bu noktada şimdiye kadarki özelliklerinde iyi giden Le 2 Pro geride kalıyor. Le 2 ve Le 2 Pro malesef sadece 32GB dahili hafızalarıyla kısıtlı kullanım alanı sağlıyor.
Kamera:
Kamera konusuna geldiğimizde her şey teknik özelliklerle sınırlandırılarak performans sıralaması yapmak mümkün olmuyor. Kağıt üzerinde Redmi Pro listedeki çift kameralı tek telefon olmasıyla ve 13MP Sony, 5MP Samsung sensörleriyle reddedilemez bir üstünlüpe sahip. Bu özellikler Redmi Pro’ya daha iyi düşük ışık performansı ve rakiplerinde bulunmayan ‘bokeh efekti’ gibi özellikler kazandırıyor.
Ancak tabi ki bunların hepsine telefonu elimize aldığımızda tecrübe ettikten sonra tekrar geri dönüş yapmalıyız. Yine kağıt üzerinde, 360 N4S ve Le 2 Pro da gayet iyi kameralara sahipler.
Pil:
Son sürümlerde pil mevzusu Redmi’nin uzmanlaşmayı başardığı kısımlardan biri olarak kullanıcılarının gönlüne taht kurmuş durumda. Tabi ki Xiaomi 4050mAh pili ile Redmi Pro’yu bu konuda mahrum bırakmamış gözüküyor. Birkaç gün gidebilecek kapasitede olmasına rağmen Redmi Pro’nun listemizdeki en büyük pile sahip olmadığını duyduğunuzda siz de şaşıracaksınız; 360 N4S 5000mAh piliyle kendisini bu konuda geçmeye fırsat vermeyecek şekilde iyi bir pil performansı sunuyor. ZUK Z2’nin ise 3500mAh piliyle bu listede 3. Sırada olduğunu söyleyebiliriz.
Fiyat:
Redmi Pro’nun baz fiyatı 226$ ve listemize girebilmiş Redmi Pro’dan ucuz olan üç telefon var: 360 N4S ve Le 2 benzer fiyat/performans oranlarıyla en büyük iki çekişmeli rakip olarak değerlendirilebilir. Ama bu telefonların da kendilerine özgü -sonuç kısmında belirteceğimiz- sorunları olduğu bir gerçek. Le 2 Pro’ya gelince, fiyatı Redmi Pro’yla aynı. SD820 ile çalışan ZUK Z2 ise 241$’dan satılıyor.
Sonuç:
4GB RAM, 5000mAh pil ve çok daha düşük 180$’lık fiyatıyla 360 N4S Redmi Pro’nun en büyük rakibi. Ama büyük bir sorun var ki o da bu telefonu bulup da satın alabilmek sandığınız kadar kolay değil. 16MP f/2.0 kamerası da normal şartlarda baktığınızda epey iyi gözüküyor. Redmi Pro’nun önplana çıkacağı alan ise elbette ki çift arka kamerası olacaktır (eğer N4S’den daha iyi bir performans çıkaracak olursa).
Bir diğer rakip olan Le 2 Pro ise 4GB RAM, daha ince yapı ve görece hızlı Helio X25 işlemcisi, aynı fiyat etiketiyle Redmi Pro ile yarışabilecek gibi gözükse de; 3000mAh’lik pil, artırılamayan dahili hafıza ve hatta 3.5mm kulaklık girişinin olmaması bu telefonu diğerlerine tercih etmeme yönünde büyük bir eksi.
Le 2 aslında 166$ ile büyük bir fiyat/performans oranı sunuyor. Ancak arttırılabilir hafızası, OLED ekranı, çok daha büyük pili ve çift kamerasıyla Redmi Pro işin içine girdiğinde bu özellikler aradaki fiyat farkına bakıldığında reddedilemez gibi gözüküyor.
ZUK Z2 Rio Edition, SD820 işlemciye sahip bir telefon isteyenler için 240$’a iyi bir alternatif. Ancak eğer Helio X20 ile bir sorununuz yoksa (ki günlük kullanım için gayet de iyi bir işlemcidir) Redmi Pro alarak daha düşük fiyata daha çift kamera, arttırılabilir hafıza ve daha büyük pille daha fazla özellik elde edebilirsiniz. Ancak elbette gerçekten SD820’ye ihtiyacınız varsa, bu fiyattan daha düşüğe daha iyisini satın almak pek mümkün gözükmüyor.
Vernee Apollo’nun listemize girebildiğini göz önünde bulunduracak olursak, telefon gayet iyi bir f/p oranı sağlıyor diyebiliriz. Helio X20 işlemci, 4GB RAM ve artırılabilir dahili hafıza 200$’lık bir fiyata alıcısıyla buluşuyor. Üstelik diğer telefonlar (uluslararası gönderim yapan aracıların ücretleri eklendiğinde fiyatları arttığından) Apollo Lite gayet iyi bir telefon. Ama elbette ki Redmi Pro’yu tavsiye edilen satış fiyatından satıln alabilecek durumdaysanız (Çin’de iseniz daha kolay) daha iyi bir ekran, daha büyük pil, daha iyi kamera özellikleri, hepsi güvenilir ve sağlam Çin firmasından olacak şekilde size yalnızca 25$’a mâl olacaktır. Yani Redmi’ye 225$ ödemek kötü bir fikir değil.
Tercüme : Mustafa Çetinkaya
[views]