BBK Group’un firmalarından Vivo, holdingin diğer firmaları bildiğiniz gibi Oppo ve OnePlus. Bu firmaların toplam satışı Çin’nin en yüksek telefon satışlarını oluşturuyor. Oppo’nun bazı modelleri Çin dışına satılıyor, dünya çapında satış yapan tek marka OnePlus, Vivo ise sadece Çin ve bazı Asya ülkelerine satış yapıyor, en başta Hindistan olmak üzere ( Hint 1. futbol liginin ana sponsoru ). Durum böyle olunca Vivo’nun modellerinde yazılım olarak genelde Çince ve İngilizce dil dışında seçenek olmuyor. Ancak anavatanı Çin’de oldukça iyi satış rakamlarına sahip, zaten kalite olarak en üst sırada diyebiliriz. İlk çıkardığı modelden, Xplay, bu yana telefonlarında istisnalar hariç her zaman Hi-Fi DAC kullanarak akıllı telefon sektörüne Hi-Fi kavramını getiren marka. Dünyanın ilk 3GB Ram’li modelini, Xplay 3S, ilk 2K ekranlı modelini, yine Xplay 3S, ilk 6GB Ram’li modelini, Xplay 5, üreten firma. Xplay serisinde her yeni modelinde Hi-Fi özelliklerini yükselterek bu alanda rakipsiz konuma geçti diyebiliriz.
Xplay 5 aynı zamanda yine eğik cam tasarımlı ilk Çin modelini ünvanını almıştı, Samsung Edge’ler gibi, zaten kullandığı ekran Samsung’dan, Amoled. Xplay 6 da bu özelliği devam ettiriyor, 5.44″ 2K çözünürlükte Amoled eğik kenarlı ekrana sahip. Ram yine 6GB ve Rom 128GB. İşlemci Xplay 5’deki Qualcomm Snapdragon 820. Bu konuda tepkiler tabi ki var ancak bu işlemcinin gündelik her işe fazlası ile yettiğini bizler çok iyi biliyoruz, maaliyet yükseltmemek açısından kullanılmıştır yüksek ihtimal ile.
Konsept olarak baktığınızda önceki modele oranla fazla bir değişiklik gözükmüyor olsa da, kamera departmanında ilk sıraları zorlayacak bir performans söz konusu, ve tabi ses konusunda. Önden Samsung’u andıran Xplay 6, önceki modelde arkada olan parmak izi okuyucu bu modelde ön tarafa alınmış ve hem dokunmatik hem de tuş vazifesi görmekte, en azından arkadaki yeni çift kamera tasarımı ile iPhone’dan ayrılıyor, bu da güzel bir gelişme. Bunlara ek olarak reklam resminde gördüğümüz üzre bir de siyah model çıkarsa ( henüz yok ) tadından yenmez doğrusu.
Ana kamera Sony IMX362, 12MP, 360 OIS destekli, f/1.7 diyafram açıklığı ve 1.2μ piksel büyüklüğüne sahip. Odaklanma süresi 0.03 sn. 2. derinlik kamerası 5MP. Ön kamera ise 16MP.
Gündüz çekimlerinde artık çoğu kamera güzel sonuçlar veriyorlar. Ancak iş gece çekimlerine, yani az ışıklı ortam çekimlerine gelince iyi sonuç veren akıllı telefon sayısı bir elin parmaklarını geçmez, işte Vivo Xplay 6’nın gece çekim örnekleri :
Bunlar da Gündüz Çekim :
Resim örneklerinde gördüğünüz gibi sonuçlar çok başarılı. 2. kamera’nın kullanıldığı derinlik/bokeh efektine bir örnek :
Vivo Xplay 6 4080Mah’lik bir pil ile geliyor, az enerji tüketen Amoled ekran ile birleşince oldukça iyi sonuçlar veriyor doğal olarak. Yoğun kullanımda 24 saati rahat çıkartabilir diyebiliriz (sabahladığınızı düşünürsek). Hızlı şarj özelliği de mevcut. Eğik cam kenarlı telefonlarda bazen sorun olabilen yanlış yan dokunuşlar, parmağınız ile bir işlem yaparken avuç içinizin kenara dokunması gibi, ki bu handikaptan Samsung Edge serileri kullanıcıları ve Minote 2 kullanıcıları şikayetçi biliyoruz, Vivo mühendisleri bu konuyu aşmışlar, kenar alanlarda ona göre bir kodlama ile bu tarz sorunlar yaşanmıyor, ve yine bu alanları kullanarak özel uygulamalara erişim imkanı ve bazı ayarlara kısa yol sağlıyor. LG telefonlardan alışık olduğumuz çift tıklama ekran uyandırma + çift tıklama ekran kapama da Xplay 6’da mevcut.
Telefonda kullanılan DAC ES9038, bu dijital-analog ses dönüştürüyü kullanan profesyonel müzik çalarların fiyatlarına bir bakmanızı öneririm, Xplay 6 ile size bedava sunuluyor. Artı olarak 3 adet OPA1622 anfi çipi ( 2 kanal kulaklık 1 kanal dış ses ) ile ses seviyesi ve kalitesi garanti altında..
Fiyat : 650 $. Bazı arkadaşlar itiraz etmeden özet geçelim. 2K çözünürlükte Amoled ekran, Samsung S7 ve S7 Edge serileri ile baş edebilen kamera performansı ve 2. kamera artısı, 4080 mAh pil, piyasanın en iyi DAC çözümü ES9038, 1. sınıf işçilik, edge uygulamaları, 6GB/128GB konfigurasyon ile bu parayı fazlası ile hak ediyor, aynı tipe ve konfigurasyona sahip ( Xiaomi’de Snapdragon 820 yerine 821 var ancak ekran FullHD ) Mi Note 2’ye oranla çok daha mantıklı bir alternatif, yukarıdaki örnekte Mi Note 2’nin resim performansı ortada. Tabi Türkçe dil aramayanlara, toplamda 30-40 kelime İngilizce öğrenerek bu sorunu kolayca aşmak zaten mümkün. Basit bir uygulama aracılığı ile root gerektirmeden, ayarlar kısmı hariç, üstte çalışan tüm programlar zaten Türkçe destekli olabiliyor artık tüm telefonlarda. Vivo Xplay 6’yı bize, özgür bir dünya vatandaşı gibi, satın almayı yasaklayan, onun yerine yalan dolan ile eski teknolojiyi Türk halkına fahiş fiyatlara pazarlayan #GururlaYersizler’e HAYIR..
Resimler için kaynak : http://www.forbes.com/sites/bensin/2017/01/14/vivo-xplay-6-review-a-very-refined-smartphone-that-takes-amazing-low-light-photos/2/#a7b7965384cb