Çin’in orta sınıf telefon üreticisi Ulefone‘un HiFi (high fidelity) çipset ile duyurmuş olduğu orta halli telefonu Ulefone Vienna bugünkü incelememizin konusu. Daha önce hakkında yazdığımız kenarsız Ulefone Future ve Ulefone Paris‘ten farklı olarak bu telefonu bizzat elde incemele imkanı bulduk. İlk görünüşe -özellikle iddialı HiFi çipsetten bahsediyorum- bakılırsa marka kendisini alt/orta sınıftan üst sınıfa çıkarmak ve telefonlarında farklılık yaratmak için çabalıyor.
Markayı Türkiye pazarına ‘yerli malı’ kandırmacasına başvurmadan getiren ve inceleme için bize gönderenlerin TechYolu.com olduğu bilgisini paylaşalım. Ama Ulefone istediği gibi üst seviye telefon üreticisi sınıfına girebilecek mi, bunu zamana bırakarak geç kalan incelememize geçelim:
Tasarım
Plastik hafif kasası ve 2,5D ekranıyla ele rahatça oturduğunu söyleyebileceğimiz Ulefone Vienna 8,6mm kalınlığında ve 156g ağırlığında. Telefonun ön yüzünde barındırdığı dokunmatik tuşlarda arka ışık bulunmuyor, ancak başlarda bir sorun gibi gözükse de karanlık ortamda da kullanmak üzere telefona alışmak zaman almayacaktır.
Plastiğin ucuz hissini bir kenara bırakacak olursak, kullanılan mat yüzeyin telefonun elden kaymamasını sağladığını ve yüzeyde parmak izlerini uzak tuttuğunu söyleyebiliriz. Telefon çerçevesine 4 adet tuş yerleştirilmiş, güç düğmesi telefonun sağ tarafında en altta bulunuyor. Bu da tuşu, büyüklüğü hariç ses düğmelerinden herhangi bir farkı olmamasından dolayı kolayca ses düğmeleriyle karıştırılabilir hale getiriyor. Sol tarafa yerleştirilen 4. tuş ise kilidin açık olması durumunda kullanıcılara ses kaydedici/kamera uygulamalarını açmalarını sağlıyor; ama bu özellik hangi kitleye hitap ediyor emin olamadım. 🙂 Telefonun parmak izi okuyucusu ise arka tarafta kamera ve flaşın altına, işaret parmağının erişebileceği şekilde düzgün konumlandırılmış.
Micro USB girişi bulunan Ulefone Vienna’da ayırt edici olmasını bekleyeceğiniz hoparlör ise… arka tarafta ve sadece 1 adet. Bu tek hoparlörün ses performansı eğer performanstan kasıt sesin yüksekliği ise kullanıcılarını rahatsız edecek seviyelere çıkmasıyla ‘harikulade’. Ama kapalı ortamda %60 seviyelerinde bile kulağı rahatsız edebilecek kadar ses verebilen küçük bir ses kaynağından müzik dinlemeyi kim tercih eder onu pek düşünmemişler. Sesin kalitesine geldiğimizde, zaten yüksek olan çıkış gücü için konuşmak gerekirse ses seviyesinde %80’in üzerine çıkıldığında bozulmaların bariz bir şekilde belli olduğunun altını çizmek lazım.
Ekran
Şimdiye kadar karamsar bir tablo çizmiş olan Ulefone Vienna 5,5 inçlik 1080p ekranıyla işi toparlıyor gibi gözüküyor. Güneşli havalarda da genellikle kullanıcısını üzmeyecek parlaklığa sahip ekranda, Corning Gorilla Glass 3 ve Sharp LTPS LCD panel kullanılmış. Düşük sıcaklıklı polikristalin silikon (Low Temperature Polycrystalline Silicon) panelin kullanılması ekranın 400 ppi seviyelerine çıkabilmesine olanak sağlıyor, ki Ulefone Vienna’nın ekranı 401 ppi değerine sahip.
Ekrandaki renk temsilinden söz edecek olursan nötr renk dengesine sahip olduğunu söyleyebileceğimiz telefonda renkler canlı ve alıcı gözüküyor, ekranın görüş açıları da gayet geniş.
Donanım ve Performans
~38.000 Antutu puanıyla günlük kullanım ihtiyaçlarını sorunsuzca karşılayabileceğiniz Ulefone Vienna, gücünü MediaTek MT6753 işlemcisi ve 3GB RAM’inden alıyor. MicroSD kart desteğiyle arttırılabilen dahili hafızası ise 32GB ile bana kalırsa kendi sınıfında yeterli bir kapasite. Telefonun arkasında bulunan parmak izi sensörü üst sınıf bir telefondaki kadar hızlı. Telefon kilidini açtıkça parmak izinizi güncelleme gibi özelliklere sahip olmasa da, alıştıktan sonra parmağınızı yerleştirip kilidi açmak zaman almıyor.
3250 mAh’lık pili gün içinde aktif kullanımla dahi telefonunuzu akşam geç saatlere kadar prize takma ihtiyacı hissettirmeyecek kadar büyük, kullandığı işlemci mimarisi ARM big.LITTLE ile güçlü ve güç tasarruflu işlemcileri birleştiren yapısına bakıldığında ne kadar enerji etkin olduğu daha rahat anlaşılacaktır. ARM bu big.LITTLE mimarisiyle %75’e varan enerji tasarrufu ve %40’a varan performans sağladığı görüşünde. Telefonun Antutu, Geekbench ve 3DMark puanları ise sırasıyla şöyle:
Kamera
Kamera departmanına geldiğimizde Ulefone Vienna’dan beklediğimizden farklı bir sonuç almadık. 13MP Panasonic sensörlü arka ve 5MP ön kamerası sabit cisimleri çekmek konusunda iş görecek seviyede. Ama nesneler (ya da hayvanlar) hareket ettiğinde bu fotoğrafları yakalamanız imkansız hale geliyor. Yine de kamera konusunda son yorumu örneklerle birlikte size bırakıyorum.
NXP Smart Audio Çipset
Telefon ses konusunda bu kadar iddialı olarak duyurulduğu için yarattığı hayal kırıklığının yüksek seviyede olduğunu söylemeliyim. Kullandığı çipset ile kullanıcılara yüksek ses kalitesi vadetmesine rağmen istenen seviyeyi vermekten uzak olan 3,5mm kulaklık çıkışı Ulefone Vienna’yı kendi sınıfında rakiplerinin bir adım önüne taşıyor olabilir ancak vadedileni kesinlikle vermiyor. Ses çıkış kalitesi beklenenden düşük, ancak alınan sesin canlılığı fark edilebilir ölçüde benzer seviye telefonlardan iyi.
Çıkışa hem kulaklık amfisi hem de stereo amfi bağlayarak, ses çıkışı değerlerinin olduğu profesyonel sonuçları en kısa zamanda yazıya dahil edeceğiz.
Yazılım
Temiz bir Android 6.0 yazılımla gelen Ulefone Vienna içerisinde firmaya ait herhangi bir uygulama bulundurmuyor. AOSP’den tek farkı belki de HotKnot adı verilen dosya paylaşma modülünü içermesi olabilir. Akıcı arayüzü ve menü geçişleri ve arkaplanda birçok uygulama çalıştırabilmesiyle telefonun 3GB’lık RAM’in hakkını verdiğini belirtmek lazım.
Türkçe dil desteği konusunda sorunu olmasa da çok da güzel bir özellik olan hareketle (gesture) komut verme özelliğinin yapılamamış olan tercümesi nedeniyle belki de bazıları böyle bir özelliğin varlığından haberdar bile olmayacaktır:
Telefonun son kullanıcı fiyatı 899TL olarak belirlenmiş, bu da Ulefone Vienna’yı bu fiyat aralığında başarılı bir model olarak karşımıza çıkartıyor. Burada müdahale etmem gerekiyor, bu modelin getiren firmaya maaliyeti 800TL. Gerek sipariş verirken fiyatın yüksek oluşu, gerekse telefonlar ülkeye sokulmaya çalışılırken geçen bürokratik süre yüzünden maliyetler bu rakamı bulmuş. İlk elin günahı olmaz diyoruz ve techyolu.com‘a inceleme için Vienna’yı Türk basınında ilk olarak bize gönderdikleri için teşekkür ediyoruz. Aynı donanım özelliklerini çok daha yüksek fiyatlardan satmaya çalışanlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Umarız distribütör firma en kısa zamanda markanın üst modellerini de pazara uygun fiyat avantajı ile sokar, alacağımız soluk büyümüş olur.
androidbrick not : Video incelememiz yakında youtube kanalımızda.