yeşil llsermaye

Türkiye’nin Cep Telefonu(cusu) SORUNU !

 

Yeşil Sermaye

Geçen gün Gaziantep’de çalışan yabancı uyruklu bir vatandaştan e-mail geldi, LG G3’üm bozuldu/brick oldu yardımcı olur musunuz diye. Sordum nasıl oldu bilgi verin biraz. Arkadaş telefonu yurtiçinde kullanabilmek için biliyorsunuz ya kayıt ettirecek, anavatanında aldığı bir telefon sonuçta, yabancı olduğu kayıt hakkı yok, ya da yerel bir telefoncuya gidip imei tamiri yaptıracak. Bu arada biliyorsunuz yabancı ülkelerden yurda giren telefonlarda kayıt şartı olan tek ülke Türkiye dünyada, o konuya değineceğiz. Götürmüş kapısında “Teknik Servis” yazan bir dükkana, ne bilsin adamcağız bu ibarelerin bizim ülkede ne ifade ettiğini, sanıyor ki içeride bu işten anlayan okumuş etmiş mühendisler, teknikerler var, e ibare onu gösteriyor. Vermiş telefonunu, ertesi gün almaya gittiğinde yurdumun sevgili yüce müslüman esnafı biz bunu yapamadık diye, üstelik çalışan telefonu ölü halde geri vermiş.. Artık anakrtını değiştirip bozuk halde mi geri verdiler (büyük ihtimal), yoksa deneme yaparken gerçekten mi bozdular bilinmez. Bilinmez ancak ülkemizde her gün bunun gibi olaylara yüzlerce kez rastlamak mümkün. Bir baltaya sap olamamış, okumamış etmemiş, genelde aile ve din terbiyesi görmemiş insanların ilk açtığı dükkan çünkü, “Telefoncu”, tam karşılığı “Telef Edici”..  En azında kontör satar günü kurtarırız mantığı, paraya sıkışan vatandaşın cep telefonunu 3 kuruşa alırız, 10 kuruşa satarız mantığı. Sıfır telefonların üzerindeki imei nolarını bir kenara kaydeder, aradan 2-3 ay geçince günü kurtarmak için yabancı bir telefona işleriz mantığı. Normalde 30 tl olan yedek parçayı 230 TL ye değiştiririz mantığı. Kısaca düzenbazlık. Kısaca kolay para, kısaca hak yeme, ne derseniz deyin artık. Türkiye’de telefon piyasası servis sağlayıcılar ve büyük mağazalardan sonra bunların elinde.

Bu tarz “telefoncu” lar her sokakta varlar, Türkiye’nin nerdeyse her sokağında, sayısını siz tahmin edin, sanırım kaba bir hesap ile 10.000 lerce. Peki genelde esnaf sınıfındaki her dükkanı denetleyen bir kurum olmasına rağmen bu dükkaları kim denetliyor sizce ? Hiç kimse.

Bu adamların bir de büyük olanları var, yurda her gün yüzlerce yasadışı telefon sokanlar. Para’ya para demeyenler. Piyasada Kore mali diye geçen, aslında replika olan, yani taklidinin birebir kopyası, iPhone ve Samsung taklitleri getirip satanlar. Telefonların maaliyetleri 50$, adamların müşteriye satış rakamları 400-800TL !! Markanın gerçek sahipleri kadar para kazanıyorlar bu arkadaşlar. Tabi bizim marka bağımlısı vatandaşımız da cebinden uzaktan bakınca iPhone’a, Samsung S6’ya benzeyen telefonu çıkarmanın, kulağına götürmenin, karizma olduğunu sanıyor ya. Adam’lık sanıyor ya.

Web

 

Konuyu biraz dağıtalım. “Çin malı mı ? Dandiktir o alınmaz”. Büyük çoğunluğun, çocukluğundan beri inandığı dandik Çin malları artık kendi çaplarında birer dev marka olmuş durumdalar. Kısa zaman öncesine kadar büyük markaların telefonlarını fason üreten Çin’liler işi öyle güzel öğrendiler ki, son 2-3 senedir piyasaya 1. sınıf kalitede telefonlar sokmaya başladılar. Bizim dışımızda, “OKU”yan bir çok dünya vatandaşı bu markaların farkında. Bizim ülkemizde ise ne yazık ki kullanıcıların çok ufak bir yüzdesi bunun farkında. Geriye kalan büyük çoğunluk, ya 2000-4000TL ler harcayarak orjinal iPhone veya Samsung kullanıyor, ya bunların bahsettiğimiz “çakma”larını kullanıyor, ya da “Çin malı o yaramaz” diye nitelendirdikleri telefonları “Vestel Venüs”, “Turkcell T-xx”, “Casper Via”, “AVEA Touch”, “Vodafone Smart” vs vs markaları altında ortalama 1000TL altı ve üstü ödeyerek kullanıyorlar.

androidbrick’i takip eden okuyucular çok iyi bilirler bu markaların asıl orijinlerini. Servis sağlayıcıların sattıkları ürünlerin çoğu ZTE üretimidir, senelerin fasoncusu, son senelerde Nubia markası altında üst seviye telefonlar üreterek farkedilmeye başlandı. Örnek, çıplak fiyatı 899TL olan Turkcell T60, ZTE Blade S6’dır. Aynı şekilde AVEA Touch 6 da, Vodaphone Smart 6 da. ZTE Blade S6’nın yurtdışı liste fiyatı 150-200 $ arası, son kullanıcı fiyatı. Yurtdışı servis sağlayıcılar bu telefonu kullanıcılarına kontrat karşılığı bedava vermektedirler, bizim ülkemizdeki gibi “tarifeye ek” kazığı ile değil. Bir de bu telefonları 1000’li adetler halinde aldıklarını var sayarsak, yine kaba bir hesap ile 100$ civarında aldıklarını biliyoruz (aslında daha da düşük, dedim ya hesap kaba), devlete ödedikleri vergi ile 400TL’ye mal etseler, tam 2 katına da kullanıcıya tarifesiz, yaklaşık 3 katı fiyatına tarifeli satıyorlar. Bir de reklamlarda utanmadan “Biz Ürettik” ! diyorlar, sokaktaki insanın alınmaz diye damgaladığı ama aslında kaliteli olan Çin malını..

t60

Casper Via, yurtdışında maksimum 200$ bulabileceğiniz modelleri, yine sanki kendileri üretmişler gibi, şaka yapar gibi, 1200-1300TL civarında satıyorlar.

caspervia

Vestel Venüs, en acıklısı da bu, en düşük konfigirasyon, sözde yerli üretim, sözde gururumuz, dizilerde oyuncuların ellerine vererek reklam yaptıkları marka. 1GB ram ! Ayıptır ! Hedef kitle nasıl olsa büyük oranda telefonun özelliklerini bilmiyor diye, göstere göstere, 50$’lık, EVET 50$ lık telefonları, sıkı durun, 800-900TL den satıyorlar. Gururla YERSİZ..

venüs

55

 

Örnekleri çoğaltmak mümkün, kısaca yurtiçi her marka bunu yapıyor. Kısaca utanmadan tüm telefon kullananları salak yerine koyuyorlar. Hem devlet, hem de medya desteği ile üstelik. Bu markaların bir çok yerli medyada, senelerin internet sitelerinde (isimleri lazım değil zaten herkes biliyor), incelemeleri yapılıyor. Ve sözde kağıt üstünde gazeteci olan bu şahıslar, değiller ya, eğitimleri belli, yabancı dil seviyeleri belli, hepsi dünkü çocuk, Mesut bile dünkü çocuk daha, bu telefonları ballandıra ballandıra bitiremiyorlar. “800TL’ye bu telefon alınır”. Çünkü örnek gösterilen rakip markalar 1500-2000TL’den başlıyor, mantık bu. Ama alınır dediğin telefonun orjinali 300TL aslında. Nasıl olacak ? Neden bir tane Allah’ın kulu da çıkıp  doğruları yazıp çizmiyor ?

Bahsettiğimiz Çin markaları aslında yavaş yavaş ülkeye girmeye başladılar. Ancak yine sadece ticari kaygılar ile, vatandaş yaralansın diye değil. Alternatif pazardan pay kapmak için. Halbuki bu telefonların en çekici olan kısmı fiyatları, birinci kalite ve aynı zamanda çok ucuz. Çin’de yeni çıkan bir marka var, LeTV, bir okuyucu bu ne BİM markası gibi demiş 🙂 Evet kulağa komik geliyor doğru. Adamlar Çin’nin medya servis sağlayıcıları, yani bir nevi Dijitürk’ü. Piyasada 2000-3000TL arasında satılan Snapdragon 810 işlemcili Sony Z3+, HTC M9 modellerinden hiç aşağı kalmayan ve hatta inanın daha kaliteli olan aynı altyapıya sahip modelini, üstelik 4GB Ram ve metal kompakt kasa ile 300$’a satıyorlar.. Stoklar anında tükeniyor tabiki. Bütün dünya kullanıcıları hızlı bir şekilde bu markalara kayıyorlar, biz hariç. YASAK !

htc m9

z3+

one pro

Gelelim finale. Sevgili devletimiz. Tüm bunlar karşısında ne yapıyor. Yurtiçi piyasa bu kadar karışık, denetlemesiz, haksız, illegal kazançlar ile çalkalanırken, asıl görevi vatandaşının çıkarlarını ve haklarını korumak olan devlet, bizlere, son kullanıcılara, yurtdışından telefon almayı yasaklıyor. Dünya’da başka örneği yok. Yasak diyorum, demokrasi ile yönetiliyoruz halbuki. Diktatörlük ile yönetilen ülkelerde bile bu yasak yok. Demiyor ki sen al istediğin telefonu yurdışından, ancak vergisini alırım veya garantisine karışmam. Direkt yasaklıyor ! Neden ?

Hadi garanti diyelim, bizi düşünüyor ya kağıt üstünde. Yurtiçinde sözde garantili telefonların gerçekten garantileri var mı sanıyorsunuz ? Su geçirmez diye satılan Sony modelleri su alınca “kullanıcı hatası” deniyor. Güncelleme alırken yarıda kalıp kapanan ve açılmayan telefonlara da kullanıcı hatası (araya ankart parası sıkışmış, YALAN) deniyor, garantili telefonların istisnasız yazılımsal her sorunu yüzde 90 oranında kullanıcıya mal ediliyor ve tamir için para talep ediliyor.

Gelelim işin bilimsel kısmına, büyük üreticilerin bizlere yıllardır yalan söylediklerini zaten bir süre önce ortaya çıkardık, ego diyecek bazı okuyanlar ancak, ben bu gerçekleri ortaya çıkaranlar arasında ilklerdenim. “Unbrick” yazılarım dünya çapında okunuyor, insanlar sözde ölü/anakart değişimi telefonlarını kendileri, evlerinde geri getiriyorlar, servis yalanlarına madur kalmadan. Servis ağı derdi olmayan çoğu büyük Çin üreticisi telefonların “kurtarma” yazılımlarını internete koyuyorlar, çünkü aslında çoğu kişinin bildiklerinin aksine yeni nesil telefonlar yazılımsal olarak bozulmuyorlar, bozulamazlar, en fazla en yanlış işlemde komaya girerler, doğru bilgi ile de en fazla 10 dakikada geri gelirler, hangi anakart ?

Garanti sorununu çözmüş olduk, başka neden yasak ? Parasız kalmış, aç kalmış gururla yerli markalarımızın “biz dandik bir telefon toparladık, ancak bu kadar marka varken satamayız, 50$ lık telefona 800-900 TL diyemeyiz” diye ağladıkları için. Senelerin büyük toptancılarının bu ülkenin vatandaşlarını kazıklamaya doyamadıkları için. Özellikle telefonların “akıllandıktan” sonra, Facebook, Twitter gibi süper sosyal medya ağları sayesinde, herkesin cebine girmeye başlaması ile inanılmaz büyük bir pazar payına sahip oldukları için. Ortada bu kadar büyük bir RANT varken son kullanıcı kimsenin umrunda olmadığı için. Bu ülkenin vatandaşlarını çeyrek asırdır enayi gibi gören süper yöneticilerimiz olduğu için. Fakat en acıklısı ise, cep’lerindeki dünya dışında gerçek dünyanın farkında olmayan, inatla OKU’mayan, sosyal ağ bağımlısı olmuş bir milletin vatandaşları olduğumuz için YASAK !

Ben aslen İletişim Fakültesi/Gazetecilik mezunuyum. Bize okulda gazeteciğin ilkelerini öğrettiler. İlk ve asıl olan ilke, okuyucuya gerçeklerin çarpıtılmadan, objektif olarak, kararına etki etmiyecek şekilde anlatarak iletmek olduğu idi. Zaten bu anlamda gazetecilik tüm dünyada 4. Güç olarak adlandırılır, bilinir, uygulanır. İlk 3 neydi ? Hatırlayalım : Yasama, Yargı ve Yürütme. Bizim ülkemizde ise 4. güç nedir ? Yasama, yargı, yürütme ve YALAMA..

 

 

1ab-logo

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

39 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 years ago

Osman bey ve yorum yapan arkadaşlar,
sizin gibi insanların değerli yorumları ile hem bilinçleniyor hem de çevremizi de bilinçlendiriyoruz. Yani yazdıklarınız boşuna değildir efendiler, bir kişi daha bilinçlense kârdır ve insanlar bu gibi paylaşımları okudukça daha da bilinçlenecekler. Teşekkürler…

8 years ago

merhabalar bi mail attım size donerseniz cok sevinirim ….

reyli90
8 years ago

Merhaba Osman bey; Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş umarım daha da çok okuyan ve anlayan olur.
Bu kan emici kapitilistler tez vakitte batar inşaALLAH ..

omfasey
8 years ago

Bu arada şuanda LETV s1 X500 kullanıyor. Olay şu bu ne be aynı HTC çalmışlar yaw bak işine … Hep si aynı yerden çıkma ….

omfasey
8 years ago

Abi sana helal olsun benim düşüncelerimi en güzel yeşilde yansıttın. Bundan 3-4 sene önce kendime telefon almak için piyasada araştıma yaparken. Çine kadar uzandım ve ne kadar kandrıldığımızı anlamaştım. Arkadaşlarıma akrabalar ordan getirtmeye başladım. Bu ne çakma adi dedikleri telefonları 2 – 3 senedir kullanyorlar tık demeden yazılımları bedava zaten. Ve 1 sene önce inanılmaz şekilde bir yasak geliyor ve telefonlar geçmemeye başlıyor 3d ve renkli ekranlı xraylar yerleştiriliyor gümrüğe. Bunun sebepleri yeni çıkıyor. Olsun denemeye devam….. Birileri çok güzel paraları kazanıyorlar.. Bizim halkımız biraz gözünü açsa bunlar olmaz… Hayırlı günler.

8 years ago

Diline yüreğine sağlık okudukça bilgilendiren bilgilendikçe bunu yapan kişilere sinirimi artıran çok başarılı bir yazı olmuş

rapsodisss
8 years ago

Hocam mücadelem bu tarz telefoncular içindir.Ve benim tepkim de böyle telefoncularadır.Bir gün millet Türkcell-Avea-Vodafone_teknosa vs gibi kazıkçıların devletle işbirliği yaptıklarını öğrenecekler.Dediğin her cümlenin altına imzamı atarım.

Hep kazık telefonculara tepki olarak telefonculuğa başladığımı söyledim ve bu uğurda sonuna kadar da haklıyım:)

Kahrolsun KAPİTALİZM!!!!!!!!!!!!

Dr. Osman
8 years ago

örnekleriyle birlikte bizi nasıl sömürdüklerini gözümüze sokup da canımızı bi daha yakmasaydın ya be abi 🙂 şaka bi yana da güzel abim ne yapalım batum yakınken gürcistan vatandaşı mı olalım? bu nasıl devlet anlayışı bilmiyorum, kardeşim istediğini al ama iki kat vergi alırım desin, gene piyasayı kasıp kavuracak telefonlar var…geçen birisinin nutuğunu dinledim şu vestelin yerli malı venüsü hakkında, sonra bu muhabbet geldi aklıma, bu IQ seviyesi düşüklere anlatmayla uğraşamam dedim be abi insanımız bilgiyi okuyarak öğrenerek değil sağdan soldan duyarak elde etmeye çalışıyor, sorgulamıyor, ahkam keserek satmaya çalışıyor…
her neyse abi de karamsar olmamak adına kavga ediyorum resmen kendimle, yazık değil mi bize :/

Dr. Osman
Reply to  Ustabas Osman
8 years ago

nokia c5 kullanıyorum, bedava versen ben almam o dandik telefonları abi, varsın bilgisi az parası çok gösteriş meraklısı halkımız koşsun peşlerinden…ama bi kibrit alevi kadar da olsa kime ışık tutsak o da bi güzelliktir…emeklerine sağlık yüreği güzel insan, yanındayız

cafer
Reply to  Ustabas Osman
8 years ago

Kullanacağı ilacı komşuya iyi gelmiş diye alan ezberci oldurulmuş insanlara okumalısın demek çok büyük bir iyimserlik be osman.ama bıkmadanda denemek lazım oda ayrı mesele

8 years ago

Yaw arkadaş çıldırmamak elde değil. En güzel Android telefonlar Çin de üretiliyor ama bizim insanımız önce telefonu görüyor.

Çok beğeniyor ilk soru

X : Bunun markası ne ?
Y: LETV
X: O ne be ?
Y : Çin de ü..
X : He tamam tamam
Y: Re
X : Tamam ya Samsung LG varken ben ona para vermem. O ne öyle adını sanını duymadım ööö
Y:Tiliyor..

Bu kısa diolog ardından aklıma şu söz geliyor Mevlana’nın : Cahil ile sohbet etmek güçtür bilene; çünkü cahil ne gelirse söyler diline.

Özetle buda benim yorumum cahille sohbet etme haksız çıkarsın. Ne araştırırlar ne bilirler körü körüne gidip 3000TL bayılırlar bir android telefona uygun fiyatı gördümü ağız eğerler 🙂 Bu nasıl bir anlayış arkadaş biri şunları uyandırsın gördüğü rüyadan.

Sorsan telefonun özelliklerini bilmez. Megapiksel kelimesini öğrenir işlevini bilmesede 🙂 Zıplar ortaya fanboy olarak. Buyur burdan yak…

Reply to  Ali Karataş
8 years ago

Hayır bilmiyor olabilirsin kardeşim bi dinle anlamaya çalış merak et bu nedir de. Aç google amcayı bir did you mean çek.

8 years ago

Konu ancak bu kadar net özetlenebilir eline sağlık. ortamı boş görüp öyle bir piyasa oluşturmuşlarki sömürüyorlar insanların güvenini paralarını.

Reply to  Ustabas Osman
8 years ago

Vakitleri çok çünkü en iyi yapabildikleri hatta tek yapabildikleri sosyal medyada gezinmek. Araştırmak birşeyler paylaşmak yok. Biri kafasını kaldırıp birşeyler buldum dese taşlarla en iyi yaptıkları şey : istemezük istemezük

Mehmet Akif
Reply to  Ustabas Osman
8 years ago

Aynen benimde kafam basmıyor millet Whatsapp dan milletin durumuna bakıp duruyormuş durumundan ne olduğunu anlıyormuş 🙂 benimkine de bi bak bakim ne haldeyim 🙂

Fatih YILMAZ
8 years ago

abi yüreğine sağlık herşey ortada. Mehmet Akif abinin dediği de tam bizim milletimiz. Ülkede hakkın hukukun gelişeceğinden pek ümidim yok ama düzelmesi için de sonuna kadar mücadeleye devam inşallah.

8 years ago

Bunlari koyun surusune nasil anlatalim biz ?Abi bunlara taksit lazim taksiit o zaman beles veriyorlarya hani !( kusuruna bakma Turkceyi duzgun kullanamiyorum iuni klavyesinden dolayi ) Selamlar

Mehmet
8 years ago

Hocam vallahi ellerinize saglik resmen dökmussunuz…
Benim anladigimi birazda millet anlsin diye paylasim…
Ellerin dert gormesin…

Mehmet Akif
8 years ago

Osman Abi den yine çok güzel bir bilgi daha. Aslında ben son 4 yıldır (android telefon aldığımdan beri) bu konu hakkında çevremi bilgilendirmeye çalıştım ama sadece bizim aileyi etkiledim. Çünkü Osman Abi nin de dediği gibi bizim insanımız elinde resmi bir belge (garanti belgesi) olduktan sonra o telefona tomarla para verip bir Cuma çıkışı camiye 3-5 kuruş atmaz. Yaklaşık 1 yıl önce iphone a o kadar para veren amcama sordum g2 yi bırakıp almanın sebebi neydi diye cevap şu sadece görünüşü güzel ve bildirimler kilit ekrana gelmesi idi. O sıra bende g2 kullanıyordum hemen xposed dan module attım(ismini hatırlamadım) bildirimler kilit ekranına geldi bu g2 de de var dedim emmi ayrica iPhone sarjinin o kadar kısa bitmesinin sebebi %37 oranında kilit ekranına bildirimleri alması için açık olan programciklar çalışıyor arka planda. Burada ios vs android kiyaslamasi yapmadım sadece bizim insanımız nasıl biliyor onu anlatmaya çalıştım. Biliyorum biraz uzun oldu ama OKU yan okur okumayan da gider maaşlarını(çoğul) bir dandik telefona yatırır bir fakire bir ekmek almaz. Sonra sosyal medya dan elinde bulduğu bi yarım ekmeği çocuğuna veren babayı paylaşır bunu da o telefondan yapar ya beni en çok sinir eden de bu. Sayın OKUyucular biraz uzun yazdım benim sözel yeteneğim fazla yok bu yüzden açık ve net yazarım.

Mehmet Akif
Reply to  Ustabas Osman
8 years ago

Siz beğendiyseniz ne mutlu bana ah bide bizim bazı insanlarımız da bunu okuyup da begense iste o zaman gerçekten de ÇOK mutlu olurum.

Reply to  Mehmet Akif
8 years ago

Çok doğru söylemişsiniz Mehmet Bey ağzınıza sağlık.

8 years ago

“okuyucuya gerçeklerin çarpıtılmadan, objektif olarak, kararına etki etmiyecek şekilde anlatarak iletmek”

bizim teknoloji manyağı olan inceleme sitelerimiz bu ilkeden haberdar değiller sanrım !

8 years ago

Bu yazıyı herkesin “OKU”yabilmesi için “Paylaş”ı tıklamaktan fazlasını yapmalıyız.

39
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x