cadenza phone 3

Turing Cadenza, Gelecekten Gelen Telefon !

cadenza_phone_3

Uzay 1999, Ay üssü Alfa, hatırlayanınız var mı ? 80’li yıllarda genç olanlar evet diyeceklerdir. Daha PC (kişisel bilgisayar) dönemi başlamamıştı, bırakın cep telefonlarını, bazı beldelerde kablolu telefon dahi yoktu. Zamanının bilim kurgu dizisi biz seyredenlere :”Acaba 1999 yılı geldiğinde gerçekten uzayda üstlerimiz olacak mı, uzak çağı başlayacak mı?” sorularını sordururdu. İnsanlık olarak henüz uzaya yerleşemedik ancak cep telefonu sektöründeki hız, bu gidişle bizleri başka gezegenlere ışınlamaya yetecek, önümüzdeki 10 sene içerisinde nasıl bir teknolojinin geleceğini şu an hayal etmek imkansıza yakın.

Finlandıyalı firma Turing, robot sektörü üzerine çalışmalar yapıyor. Onlar da bizim gibi birbirinin kopyası cep telefonlarını görmekten sıkılmış olacaklar ki sektöre yeni bir soluk getirmek için yeni bir proje geliştiriyorlar : Cadenza.

cadenza_phone_2

 

Yukarıdaki tabloya göz atarken içinizden bir kaç kere argo kelime kullandığınızı duyar gibiyim, bilim adına tabi ki 🙂 Hayır yanlış okumuyorsunuz, 2017 yılında piyasa sürebileceklerini belirttikleri uzay üssü telefonun özelliklerine bir göz atalım. 2 ! adet Qualcomm Snapdragon 830 işlemci. İşlemci başına 6GB olmak üzere toplam 12GB ! RAM.  256GB x 2, 512 GB iç hafıza, yetmez diyenlere 256GB destekli çift SD kart slotu, toplamda 1 TB.. Evet insanın yüzünde ister istemez çeşit çeşit gülücükler oluşuyor farkındayım. .  Şimdi tam burda araya girmek istiyorum, uzun zamandır söylediğim gibi, cep telefonlarının içinden bu gücü alıp dışarı taşımadığınız sürece bu yolculuk nereye kadar ? İşletim sistemi Swordfish OS (kılıçbalığı), Sailfish OS türevi olduğu aşikar ancak ilginç olan tanım ise “Deep Learning Ai”, yani öğrenme kaabiliyeti olan yapay zeka bir işletim sistemi, “akıllı” telefon kavramına yeni bir soluk getirdiği kesin.

Devam ediyoruz, WiGig, 60Ghz/1Gbps destekli Wi-Fi. Batarya : 3 adet !. Bu kısıma dikkat, uzay çağının başladığı noktaya geldik.. 2400mAh graphene superconductor 1. pil, bu kısma internette biraz baktım, gelecek neslin elektrikli otomobillerinde kullanıcak olan teknoloji olarak adlandırılıyor, bunu telefona alırsak, bitmeyen enerji diyebiliriz. 1600mAh lityum ion (şu anki teknoloji) 2. pil ve son olarak hidrojen yakıt hücresi (tam Türkçe’si bu), toplamda 100wh enerji deposu. Yanlışım olabilir elektrik konusunda bilgili arkadaşlar düzeltsinler, toplamda bildiğimiz ölçü ile 27.000mAh’e denk geliyor..

Biraz nefes alıyoruz.. Kameralar : Ön tarafta 2 adet ! 20MP, arkada ise 60MP ! “iMAX 6K Quad” kamera. Sadece adına bakarak sinema sektöründen çıktığını anlayabiliriz, gerisi muamma, 6K derken ? Üçlü Lens /T1.2 ne demek ? 🙂

Graphene Oxide kasa, hafif metalde uzak teknolojisi, yüksek ısıya dayanıklı bir o kadar da hafif demek kısaca. 5.8″ 1440 x 2560 ekran (bunu hepimiz anladık)..

Bunlar yetmezmiş gibi, tabloya bakarsak, Marshall London ekolayzır desteğini de okuyoruz, en iyi ses ?

cadenza_phone

Günlerden 1 Nisan değil, ancak belki de birileri bizi işletiyor 🙂 Firma gerçek, kaynak sayfasında yazanlar şaka gibi durmuyor.. Önümüzdeki yılın bize ne getirebileceğine dair bir örnek olma şansı yüksek, en azından bir kaç yıl içinde cep telefonlarının geleceği noktaya örnek. “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz” demişler, zamanında “denizler altında 20.000 fersah” da   bir hayaldi ancak şu an gerçek, “Aya yolculuk” da aynı o şekilde.. Ancak benim en çok merak ettiğim konu : Turing Cadenza önümüzdeki yıl piyasaya çıkarsa diğer iPhone 7 ve Galaxy Note 7 gibi dünyanın en çok satacak olan modelleri plastik oyuncak gibi kalacaklar (aslında fiyatlarına bakarsak öyleler). O modellere 4000 TL vereceğime, kredi çeker Turing Cadenza alırım :)..

Olsun, bizim de KAAN’nımız var…

Kaynak : 

“A man provided with paper, pencil, and rubber, and subject to strict discipline, is in effect a universal machine.”

– Alan Turing

 

 

 

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x