Hazır mısınız arkadaşlar telefonları bozmaya ? 🙂 Bana gelen mesajlardan anladığım kadarı ile, gidip de gelmeyen sinyaller, yanlış partition’ların silinmesi ile elde kalan telefonlar mevcut piyasada, neden ? İlk ve 2. yazıda defalarca yazdım, yeri geldiğinde son defa değineceğim ve geçeceğim, kısaca şöyle diyelim ve yazımıza devam edelim, “İçinde bulunduğumuz bu bilgi çağında cahil kalmak sadece bir Seçimdir !”
Daha önce aldığımız Qcn formatındaki yedeklere dönelim şimdi, androidbrick.com’dan indirdiğiniz Mitac hex editör ile açalım, karşımızda bir sürü sıfırlar birler harfler, kısaca sanal dünyanın kağıda dökülmüş hali, iyice dikkatli bakarsanız çok şey görebilme şansınız olabilir 🙂
“CTRL + F ” tuşlayalım, karşımıza arama ekranı çıkacak. “Find text” tıkını kaldırıyoruz arama yapmadan önce. Arama kutusuna “088a” yazıyoruz, neden ? Çünkü tamir etmek istediğimiz imei 8 rakamı ile başlıyor, yine önceki yazıda eklediğim “imei converter” programını indirip kurcalayan arkadaşlar anlamışlardır, hex editör içinde imei’leri hex formatında arayıp bulup değişiklik yapıyoruz.
Yukarıdaki resimde ne demek istediğim sanırım anlaşılmıştır arkadaşlar. “A” harfinin başına gelen rakam, 15 haneli imei’nin ilk rakamı, 08 ise onunla ilişkili olan kodun ilk 2 hanesi, bu böyle gidecek bundan sonra, “3” ile başlayan imei’ler “083a” diye başlayacaklar, “4” ile başlayanlar “084a” diye, sanırım anlaşılmıştır 🙂 Qcn’nin içinde imei satırını bulduktan sonra gerekli değişiklileri dikkatlice yapıyoruz, “imei converter” sağ kutucuktaki rakamları gerekli yere giriyoruz ve “farklı” olarak kaydediyoruz, ki orjinal yedek dosyamız hiç bir şekilde oynanmamış olarak kalsın.
Şimdi şu açılamayan portlar kısmına gelelim. Oneplus da dahil olmak üzere, T50, Coolpad snapdragon 400 modelleri, bilimum snapdragon modellerinde denedim başarılı oldu.
Telefonumuz rootlu ve usb hata ayıklama açık surumda, masaüstündeki minimal adb kısayolunu tıklıyoruz, komut satırına
“adb shell” ve
“su” yazarak çekirdeğe erişim sağlıyoruz.
Bu arada bir parantez açarak kısaca root işleminden bahsetmek istiyorum. “root” işlemi kısaca linux işletim sisteminin çekirdeğine erişim izni kazanmak demektir. Windows kullanıcılarının anlayacağı dilde, “windows” klasörümüz içinde her türlü yetkiye sahip olduğunuzu düşünün. Yanlış sildiğimiz 1kb’lık tek bir dosya bile nasıl windows’u çökertir, açılamaz hale getirir, aynı durum burada da söz konusudur, yanlış yaptığınız tek bir ufak işlem telefonun tamamen uçmasına sebep olabilir, burada “uçma” ruhun bedenden ayrılması anlamında kullanılmıştır 🙂
“setprop sys.usb.config diag,adb” komutu ile devam ediyoruz. Bu komuttan sonra bilgisayarınızda yeni bir donanım bulundu sesi gelecek ardından yeni donanım için sürücü arayacak. Yazının altında vereceğim linkteki sürücüyü kullanarak yeni donanımı modem olarak tanıtacağız. Bu modemin açacağı port bizim yeni “diag” portumuz olacak, modem portunu özel driver ile QPST diagnostik porta çevirmiş olduk. HTC modem sürücünün modifiye edilmiş hali olduğu için aygıt yöneticisinin altında, aşağıdaki resimlerde görebileceğiniz şekilde, modemlerin altında “HTC USB Modem” olarak belirecek.
Oneplus One, Color Os’a geçip port açmaya gerek kalmadan, CM11’de de bu şekilde, HTC modem yazılımının da yardımı ile, diag port’u açılarak işlemlere hazır hale getirilebiliyor.
Bu şekilde, en azından şu an, portları açılamayan telefon olmaması lazım, şimdiye kadar elimize geçen markalar içerisinde tabiki. Yedeğimizi aldık, aldığımız yedek üzerinden gerekli imei satırını bularak, bozulan kısımları düzelttik ve artık düzeltilmiş imei’nin telefona geri gönderilmesine geldi sıra. Ancak tabiki bu son aşamadan önce yapılması gereken 3 ufak işlemimiz daha var, yine komut satırında. Bu işlem, hepinizin de bildiği gibi, “Snapdragon’lara imei tamiri yapılamaz” çağ’ını kapatan, bazı geri kafalıların da çağını kapatacağını istemiştim ama olmadı, onun için daha çok çalışmak gerekecek anlaşıldı, işlem, daha doğrusu işlemler zinciri. Biz şimdilik korumasız imei’ler sınıfındaki telefonlarda uygulayacağımız için 3 adımdan oluşacak.
QPST Universal Naked Driver : http://www.androidbrick.com/?wpdmdl=2603
Xiaomi Diag Drivers : http://www.androidbrick.com/wp-content/uploads/2015/01/xiaomi_mi2_diag_driver.zip
Ders 2 : http://www.androidbrick.com/qualcomm-snapdragon-imei-tamiri-ders-2-qualcomm-snapdragon-imei-repair/
Ders 1 : http://www.androidbrick.com/qualcomm-snapdragon-imei-tamiri-ders-1/
Ders 4 Final : http://www.androidbrick.com/qualcomm-snapdragon-imei-tamiri-ders-4-qualcomm-snapdragon-imei-repair/
[views]