Çift kameralı ve uygun fiyatlı telefon mu arıyorsunuz ? Ben de binlerce TL harcamadan “portre” fotoğraf çekmek istiyorum mu diyorsunuz ? O zaman bu incelemeyi OKU’yun lütfen. Nubia Z17 Mini ve Xiaomi A1 (5X) karşı karşıya..
İncelemeye geçmeden önce, bildiğiniz gibi Nubia markası geçtiğimiz ay Türkiye pazarına resmi olarak giriş yapmış bulunuyor. Xiaomi markası ise ithalatçı garantili olarak satışı sunuluyor, ancak biz iki ürünün de yurt çapında KVK teknik servis garantili olan versiyonlarını inceliyoruz, bu anlamda fiyatları aynı seviyede, 1350-1400TL arası. Yine belirtmekte fayda var, bu fiyat aralığında bu 2 telefonun piyasadaki diğer çift kameralı markalar arasında rakibi yok.
Kamera
Arkada çift kamera konfigürasyonları kendi içinde farklılıklar göstermekte. iPhone ile piyasaya sunulan ana kamera + telefoto (2x zoom ve portre), Huawei ile pazara sunulan ana kamera + mono (siyah-beyaz ve portre) kamera ve LG’nin G5 ile başlattığı ana kamera + geniş açı kamera.
Nubia Z17 Mini 13MP+13MP ( f/2.2, 1/3″, 1.12 µm ) ana kamera + mono, Xiaomi A1 ise 12MP+12MP ( f/2.2, 26mm, 1.25 µm + f/2.6, 50mm, 1 µm ) ana kamera + telefoto yapısı ile geliyor. Telefonların genel fotoğraf performansları birbirine yakın sayılır. A1’in avantajı 2x zoom (sevenlere), Z17 Mini’nin ise siyah beyaz fotoğraf çekme avantajı (sevenlere). Fakat iş kamera yazılımına gelince Z17 Mini bir kaç adım önde diyebiliriz.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere bir çok fazladan özellik sunuyor ve bu özelliklerin tümü de kağıt üzerinde değil, gerçek hayat performansı olarak da çok başarılı. “Klon Kamera“, “DNG ( kayıpsız fotoğraf formatı )”, “Makro Kamera” ve “Elektronik Diyafram” gibi seçenekler başka markalarda görmeye alışık olmadığınız ek özelliklerden bir kaçı. Z17 Mini’nin “Pro” modu da diğer markaların Pro ( manuel ayar ) moduna oranla daha gelişmiş seçenekler sunuyor.
Xiaomi A1’de ise gördüğünüz gibi seçenek olarak daha kısıtlı. “Portre” modu, yani arka planın bulanıklaştırıldığı, bokeh efekti denilen mod, 2 telefonda da oldukça başarılı, fiyatlarının üzerinde diyebiliriz. Piyasada satılan sözde yerli markaların portre performanlarına oranla dağlar kadar fark var kalite açısından. 2 telefonda da OIS seçeneği yok, bu fiyat aralığında zor zaten, o yüzden gece çekimlerinde çok sabit tutmak gerekiyor, hatta mümkünse tripod kullanmak, manuel ayarlar ile 2 model de oldukça başarılı gece çekimi verebiliyor. Otomatik ayarlar ile kalite doğal olarak düşüyor, biraz kişinin kabiliyetine kalmış diyebiliriz. Tekrar ediyorum, bu fiyat aralığında piyasanın önündeler. Aşağıda Z17 Mini ile çekilmiş bir gece resmi, tripod ve manuel ayarlar ile, Mi A1 örneklerini de sizlerden bekliyoruz :
Ön kameralara gelirsek, Xiaomi A1 5MP f/2.0 kamera ile gelirken Nubia Z17 Mini 16 MP, f/2.0 ile geliyor. Bol bol selfie çekenler için Nubia 2 adım önde diyebiliriz.
2 modelde de 4K video çekim mevcut, 120fps ağır çekim de mevcut. Ben en akıcı format olan 1080p 60fps çekime de sahip olmak istiyorum diyorsanız seçiminiz Z17 Mini olacak, mevcut. A1’de ise sadece 1080p 30fps seçeneği bulunuyor.
Performans
Performans konusu kullanılan işlemciler arasındaki fark ile ortaya çıkacak. Nubia Z17 Mini Snapdragon 652 işlemci kullanırken, Xiaomi A1 ise Snapdragon 625 kullanıyor. İkisi de 8 çekirdek, 652 1.95 GHz, 625 ise 2.0 GHz hızlarında. Ancak olaya çekirdek yapısı olarak bakacak olursak 652 4 x 1.95 GHz Cortex-A72 & 4 x 1.4 GHz Cortex-A53 yapısı ile, 625 ise 8 x Cortex-A53 yapısı ile geliyor.
Bu yapı Antutu puani olarak nasıl yansıyor bir bakalım :
Aradaki fark hiç de azımsanacak gibi değil. Bu arada hemen belirtelim telefonların ikisi de 4GB Ram ve 64GB hafıza kullanıyor. Yine belirtelim Z17 Mini’nin testi kendi yazılımda değil, saf android 7.1.2 sürümü ile yapılmıştır, kendi yazılımı ile puanı 86.000 civarında, bu konuda yazının sonunda bilgi vereceğim. Sonuç : Ben telefonum ile çokça 3D oyun oynuyorum diyorsanız (grafik ağırlıklı oyunlar) Nubia Z17 Mini, SD 652 işlemcisi ve Adreno 510 GPU’su ile (A1 Adreno 506), açık ara önde.
Batarya
Z17 Mini 2950 mAh, A1 ise 3080 mAh pile sahip. SD 625’in enerji tasarrufu yapısı da eklenince pil ömrü olarak Mi A1 önde. İki telefonun da hızlı şarj özelliği var ancak Z17 Mini’nin kutusundan hızlı şarj adaptörü çıkmıyor, bu konuda bizden doğal olarak eksi not alıyor.
Tasarım
Nubia Z17 Mini 5.2 inç, Mi A1 ise 5.5 inç ekran ile geliyor, ikisi de Full-HD 1080p çözünürlüğe sahip. İkisi de 2.5 D kavisli ön cam yapısına sahip. İkisinin de ekran kaliteleri oldukça iyi. Parlaklık olarak A1 bir tık yukarıda. Ekran kasa oranları aynı, % ~70.1. İkisi de metal arka kapak tasarımına sahip, mat yapıda, ele iyi oturuyorlar, arkası cam kaplama olan modeller gibi kayma dertleri yok. Boyutlar Z17 Mini 146.7 x 72.5 x 7.5 mm, Mi A1 ise 155.4 x 75.8 x 7.3 mm. Ağırlıklar 155gr ve 165gr. Ekran farkı yüzünden olan 1cm’lik uzunluk farkı dışında birbirlerine yapı olarak çok yakınlar. Ön kapasitif tuşlar iki modelde de arkadan aydınlatmalı, Mi A1’de geri ve menü tuşu sabit iken Nubia Z17 Mini’de yerlerini değiştirebiliyorsunuz.
Ek özellikler
NFC ( Google Pay, elektronik ödeme sistemi, kablosuz iletişim sistemi ) sizin için önemli mi ? O zaman Z17 Mini. NFC istemem ancak IR kızılötesi uzaktan kumanda olmaz ise olmaz diyorsanız o zaman Mi A1. İki model de FM radyo özelliği var, ikisinde de SD kart girişi mevcut (Z17 Mini 200GB‘a kadar, Mi A1 128GB‘a kadar). Type-C USB bağlantı yine ikisinde de standart. Parmak izi okuyucuları arkada bulunuyor ve yine oldukça hızlı-başarılılar. Hem Z17 Mini, hem Mi A1 (5X değil) ülkemizdeki tüm LTE frekanslarını destekliyorlar, bant 20 dahil olmak üzere. Kulaklık ile müzik dinlemeyi sevenler, iki modelde de ayrı ses yongası bulunuyor, ses çıkışları oldukça iyi diyebiliriz. Z17 Mini’de fazladan DTS ses desteği de bulunuyor.
Yazlım ve Sonuç
Nubia Z17 Mini kutudan Android 6 ile Mi A1 ise Android 7 ile çıkıyor. A1 için Android 8 güncellemesi de 2018 ortalarına doğru stabil olarak gelecek. Gelelim Türkiye’deki Nubia Z17 Mini kullanıcılarına. Nubia Türkiye bu model için, aynı Mi A1’de olduğu gibi, saf Android 7.1.2 sürümünü yakında duyuracak. Üzerinde Nubia NeoVision uygulamasının sorunsuz çalıştığı bir sürüm olacak ve official yani Çin merkezden onay almış sürüm olacak. Yine ek olarak belirtmemiz gerekiyor, Z17 Mini modeli Türkiye’de bir ilk olarak “root” lanınca garanti dışı kalmayan tek model. Bu anlamda, Android meraklılarına ve yeni öğrenmek isteyen kullancılara, önümüzdeki haftalarda MIUI 9 da dahil olmak üzere birden fazla rom alternatifi sunacak ( garanti dahilinde ). Bu çok önemli bir nokta, takdir edersiniz ki.
Güncelleme : Nubia Z17 Mini için 7.1.1 Nubia 5.0 UI full Türkçe Rom
Tasarım başlığı altında yazmam gereken son bir ayrıntıyı buraya yazarak yazıyı bitiriyorum. Nubia Z17 Mini malzeme kalitesi olarak Mi A1’ın bir tık üstünde. Ben böyle yazınca bana fanatik diyenler oluyor, ancak teknolojide fanatizm olmaz, sadece gerçekler olur. Fanatikler yeteri kadar objektif değil yani 🙂 Selamlar.