Uzun zaman olmuştu bu konu başlığı altında yazmayalı. Yanlış anlaşılmasın işler daha iyiye gittiği için değil, telefon sektöründe bu düzenbazsızlıklar büyüyerek devam ediyor, kendi vatandaşına kendi firmaları tarafından en çok yalan söylenen ülke Türkiye olsa gerek. TV’ye, dizilere reklam veren bazı büyük gurursuz firmalar hariç, onlar bilinçsiz tüketicinin algısı ile oynamayı çok iyi biliyorlar, bu tarz logosu bile çalıntı olan firmalar bu yalan ürünlerden acaba kaç adet satıyorlar çok merak ediyorum? Çünkü adet fazla değilse kendimi boşuna hırpalamak istemiyorum 🙂
#gururlayersizler 2018 sıralamasına ilk sıradan giren telefon : her daim en tepeye oynayan Reeder firmasından P12S modeli, yoksa türünün en kötü örneği Doogee MIX mi diyelim ?
Evet Reeder’ın arkasına kendi “R12S” markasını bastığı “Doğaüstü” telefon Çin menşeili 2. sınıf üreticilerden Doogee’nin MIX modeli. Xiaomi MIX modelinin tasarımsal kopyası. Burası çok önemli değil, ilk olarak önemli olan anavatınındaki fiyatı :
Bu fiyat Çin’deki en büyük online satış sitelerinden birinden TL bazında alınmış ekran görüntüsü. Bu telefonun sokaktaki fiyatı 600TL civarındadır. Fabrikasından adetli alımlarda ne kadardır sizce ? İyimser olalım, ben diyeyim 350, siz diyesiniz 450 ortada buluşalım 400 Türk Lirası. % 50 vergi ödedi, % 30-40 kar marjı koydu, ne yapar ? 40’dan 840TL yapar, Allah bereket versin. Tamam diyelim masrafları eksik yazdık, yuvarlıyalım fiyat olsun 900. Büyük patron da dedi yetmez yuvarlayın 999TL yapın. Bakalım hesabımız tutmuş mu ? :
1799TL !!! Çok pardon 800TL gibi ufak bir yanlış hesap yapmışız. Veya tersten okuyalım, hadi yine iyimser olalım, ilk yaptığımız hesap tamamen masraf olsun. Geriye kalan ek 800TL kazancın adını siz koyun. Benim hesap makinem o kadar haneyi almıyor maalesef…
Gelelim telefonun, yani Doogee MIX’in kalitesine, yurtdışı fiyatına baktığınızda zaten bir çağrışım yapıyordur sizde de. İlk bakışta tasarım çekici gelebilir tamam anlarım. Ekran AMOLED’miş diye okuyunca dikkat çeker, orjinal model Çin’de yeni piyasaya çıktığında ben de merak etmiştim. 5.5 inç ekranda çözünürlüğü 720P‘de bıraktıkları için hemen kafamı çevirmiştim. Sonradan yurtdışı editörlerin incelemelerini seyrederken şöyle bir ayrıntıya denk geldim.
Reklamlarında ve tasarımında arkada çift kamera bulunduğu gözüküyor. Mega-Piksel derecesi hiç önemli değil reklamlarda bahsi geçen “bokeh” efekti içeren fotoğraflar çekebilmek için 2 adet fiziksel kamera gerekir, Google Pixel 2‘nin tek kamera yazılımsal çözümü hariç. Gelin görün ki Doogee MIX’de 2. kamera yok, altı boş. Ne hoş sürpriz 🙂 Boşuna 2. sınıf demiyorum bu tarz üreticilere, sıfır yazılım destekleri de cabası. Reeder gibi firmaların kendi yazılım geliştirme departmanları zaten olmaz, kaynaktan ne gelirse o, yani sıfır yazılım güncellemesi.
Bu linkte google’da “doogee mix fake camera” diye arattığımızda çıkan youtube inceleme videoları bulunuyor, bir göz atın derim.
Yazıyı daha fazla uzatarak kötüsü de olsa gereksiz reklam yapmak istemiyorum. Verilmek istenen mesaj açıkça ortada sanırım ? Son olarak sizlerden bir şey rica edeceğim. Alttaki videoyu izleyin, Devletimizin “ayıplı mal nedir” konulu bir çalışması. Sizce de “Tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran” Ayıplı Mal değil mi Reeder 12S ? Arkada çift kamera olduğu belirtiliyor, ancak yok, sahte/fake. Ben olsam tüketici mahkemesinden hemen şikayette bulunur, paramı kolayca geri alırdım.
Alternatif markalara mı merakınız var ? Detaylı Türkçe kaynak bulamıyor musunuz ? Bütçenizi söyleyin yerli piyasadan alabileceğiniz en iyi modeli bulmanızda yardımcı olalım. Bu tarz gereksiz, yersiz, #gururlayersiz firmaların tuzaklarına düşmeyin sayın OKUrlar.
https://www.facebook.com/androidbrick/