Zenfone 4-5-6, sonrasında 4GB Ram’li ilk telefon Zenfone 2 derken, kullandığı Intel işlemcilerin rakipleri karşısında etkin bir başarısı olamaması yüzünden, iddialı fiyat felsefesine rağmen, akıllı telefon piyasasında son kullanıcılar tarafından yeteri kadar benimsenemiyen Asus son modellerinde Qualcomm Snapdragon’a dönüş yapıyor. Bu modeli incelemek istememin asıl neden tasarımı. Zenfone serilerinin aynı kalıptan çıkmış gibi kaba yapılarından sonra Pegasus 2 Plus göze hoş gelen bir tasarıma nihayet sahip olabilmiş, geç bile kalındı. X550 önce Asya’da piyasaya verildi, buralara doğru yakında düşer umarım, bence bu sefer başarılı bir model çıkarmış, en azından imei tamiri ihtimalimiz olacak 🙂
İşlemci MSM8939, yani Snapdragon 615 / 64Bit 8 çekirdek 1.5GHz. Hiç yoktan iyidir. GPU Adreno 405. Ekran 5.5″ Full HD, Ram 3GB, Rom 16/32GB. Arka kamera 13MP, ki başarılı özellikleri var, ön kamera 8MP. Kasa tasarımında metal gövdeye de geçilmiş, işlem tamam. Telefon dual Sim, dual Standby 4G. SD kart girişi mevcut.
Gelelim ayrıntılara, ilk dikkatimi çeken ilginç özellik, tam ekran parmak izi okuması, evet parmak izi güvenliği var, ancak elinizin tümü ile ekrana bastırıyorsunuz, filmlerdeki gibi 🙂
Asus’un söylediğine göre kullanılan özel bir yüksek teknoloji dokunmatik işlemci yardımı ile parmak izi güvenliği yeni bir boyuta taşınıyor, görünüşte öyle evet, pratikte nasıl acaba ? Parmak izi değil pardon, “EL” izi taraması 🙂
Parmak izi lekesi tutmayan özel JDI/IPS FullHD ekran, Gorilla Glass koruma, 2.43 mm yan kenar kalınlığı, ekran/kasa oranı %73.44, en iyi değil ancak başarılı. Bir de şu dokunmatik tuşları ekrana koymaktan vazgeçseler, halbuki alt kısımda yeterli alan var, 5.5″ oluyor size 5.2″ pratikte, sevmiyorum yalan yok. Markanı arkaya koymuşsun işte yeterli..
Kamera özelliklerinde çıtayı yükseltmeye çalışmış yine Asus. Farklı objelere manuel fokus, ayrı derinlik kazandırma, ilk göze çarpan. X550 SLR kameralardan alınan bir özellik ile, kamera enstantanesi 8 saniye açık bırakılarak ışık kaynaklarından çok başarılı resimler çekme/üretme şansına sahip. Bu özellik sayesinde nerdeyse komple karanlıkta bile resim çekmek mümkün teorik olarak, gerisi kullanıcının başarısına kalmış, ortaya diğer telefonların çekemiyeceği çok farklı resimler çıkartılabilir. Bu arada belirteyim 4K video çekme özelliği yok, sadece 1080P.
Ön kamera 8MP ve f2.0 objektif aralığına sahip + gerçek zamanlı yüz düzenlemesi (makyajı) var.
Arka kısımda şeffaf üst kaplama altına desenli bir satıh daha yerleştirimiş. Bu hem tutuşta başarı sağlamış, hem de ışık altında parlatan desen olarak ortaya çıkmasına yaramış, hoş bir efekt bence.
Pil kapasitesi 3030mAh, Snapragon 615 için yeterlidir, gerisi yazılım tarafına kalmış..
32GB olan versiyon için online fiyat 275$, Asus işçiliğini, tasarım kalitesini göz önüne alırsak çok yüksek sayılmaz, sınırda diyebiliriz, aynı fiyatlara daha üst uç özellikler sunan Çin’li rakiplere oranla.