Oyun konusunda marka haline gelmiş Asus ROG departmanı, Republic Of Gamers ( Oyuncuların Cumhuriyeti ), acaba oyun telefonu çıkartır mı diye merak ederken bugün lansmanı yapıldı ve Asus adına yakışır bir telefon tanıtımı yaptı. Asus ROG oyun telefonu sadece oyun meraklılarının değil, teknoloji meraklılarının da çok ilgisini çekeceğe benziyor. Aşağıdaki videoyu seyredenlerin ilk tepkileri genelde hep aynı oldu, “Süper olmuş!”.
Ekran | 6.0 inç 18: 9 AMOLED 90Hz |
İşlemci | 2.96GHz Snapdragon 845 |
Ram | 8GB |
Depolama | 512GB |
Arka Kamera | 12MP arka, ƒ / 1.8, EIS |
Ön Kamera | 8MP arka, ƒ / 2.0 |
Pil | 4000mAh |
Bağlantı | Gigabit LTE |
Güvenlik | Parmak izi |
Soğutma | 3D su soğutma sistemi |
Oyun telefonu konseptini ilk başlatan firma geçen sene Razer olmuştu. Sonrasında bu sene Xiaomi‘ye bağlı Black Shark piyasaya çıktı, hemen arkasından da Nubia Red Magic oyun telefonunu duyurmuştu. Söz konusu oyun donanımları olunca Asus tüm dünya tarafından bilinen çok kaliteli ürünler ( anakartlar, ekran kartları, kulaklıklar, ses kartları gibi ) sunan bir firma, aynı zamanda cep telefonu da ürettiği için doğal olarak hepimizin aklındaki soruydu Asus’un bu sektöre nasıl bir model ile gireceği. İşte karşınızda Asus ROG Phone.
İlk öne çıkan teknik özelliklerin başında, bana göre, normalde 2.8GHz olan işlemci hızının overclock yapılarak 2.96GHz‘e çıkarılmış olması geliyor. İşlemci tabi ki Qualcomm Snapdragon 845. Bu sayede Antutu benchmark testinde 300 bin barajını aşmayı başarıyor. 2. olarak kullanılan 90Hz tazeleme hızına sahip olan 6 inçlik HDR destekli FHD+ AMOLED ekran. Sırf bu 2 özellik Asus ROG’u rakiplerinin önüne geçirmeye yetiyor bence. Razer Phone’da kullanılan ekran da 120Hz tazeleme hızına sahip, ancak hem IPS ekran, yani AMOLED gibi derin siyah ve canlı renklere yetişemez doğal olarak, hem de 120Hz destekleyen oyun henüz yok.
Black Shark ve Red Magic modellerinde “oyun modu” na geçmek için birer tuş bulunurken Asus ROG’da bunun için telefonun yan kenarlarına, ilk defa HTC’de sonra da Google Pixel 2’de gördüğümüz basınca duyarlı sensörler yerleştirilmiş. Telefonu yanlardan sıktığınızda dış iletişimi kesen ve arka plandaki programları sonlandıran moda geçiyor. Oyun moduna geçince tema da kırmızıya dönüyor ve ekran arka planı animasyon ile de bunu görsel olarak da size şık bir şekilde bildiriyor.
Kutudan çıkan bu aksesuar’ın görevi uzun süren oyun seanslarında telefona ek soğutma sağlamak, içinde bir fan bulunuyor. Alt kısmında ise 1 adet kulaklık çıkışı mevcut, 1 adet de Type-C girişi mevcut. Bu sayede telefonu yatay şekilde tutarak oyun oynarken hem kulaklık hem de şark kablosu kesinlikle size engel olmuyor, çok iyi düşünülmüş. Unutmadan, telefonun arkasında ROG logosu Rgb led aydınlatmalı ve değişik aydınlatma seçenekleri mevcut. Bana kalsa hep kırmızı yanar tabi 🙂 Kulaklık çıkışı 24-bit/192Khz Hi-Res Audio ve DTS Headphone:X destekliyor. Basınca duyarlı kenarlar demiştik, telefonu oyun için iki elinizde tutma pozisyonuna getirdiğinizde işaret parmaklarınızın değidiği yerler oyun içinde sağ-sol tuş olarak kullanılabiliyor. Özel yazılım sayesinde bu basınca duyarlı tuşlara istediğiniz görevleri de atayabiliyorsunuz. Kısaca Asus, hem yazılım hem de donanım özellikleri olarak rakiplerine göz dağı vermeyi çok iyi başarıyor.
Bu fotoda 2 adet telefon yok sizi yanıltmasın. Üst tarafta gördüğünüz Asus Rog telefon ok, alt tarafta gördüğünüz kısım ise aynı telefon görünümlü bir ekran. Böylece oyunları çift monitörde oynuyormuş gibi istediğiniz ayarları yapabiliyorsunuz. Örnek vermek gerekirse üst tarafta Twitch açıkken alt tarafta oyunu oynayabiliyorsunuz. Veya oyunun desteği varsa bir ekranda oyun oynarken diğer ekranda “item” menüsü sürekli elinizin altında olabiliyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Unutmadan, bu el-konsolu aksesuarı kendi içinde 6000mAh ek bir pil barındırıyor.
Gelelim benim en çok sevdiğim aksesuara. Sadece Asus ROG için değil, keşke her marka üretici artık bu tarz “dock” ları üretmeye başlasa ve yazılım desteğini de bizlere sunsa. Arka giriş-çıkışlardan da anlayacağınız üzere, telefonu özel bağlantı noktasından ( yanyana yerleştirilmiş 2 adet Type-C portu ) üzerine yerleştirdiğiniz bu ünite size tam anlamıyla bir masaüstü deneyimi yaşatmak için üretilmiş. Benim gibi PC’ci iseniz ve klavye-mouse ile oyun oynamayı seviyorsanız tadından yenmez. 2 adet display-port çıkışı var monitör bağlantısı için. 1 adet HDMI çıkış var, yine monitöre veya TV’ye çıkış almak için. Eternet çıkışı, ses ve kulaklık çıkışı, Type-C girişi ve yine tam 4 adet USB girişi var. Bir bilgisayardan pek farkı kalmıyor yani. Çok ama çok başarılı.
Asus ROG oyun telefonu gördüğünüz gibi önde çift stereo hoparlör ile geliyor. Arka kısım rakiplerinin aksine metal değil cam ile kaplanmış. Arkada görünen bakır renkli 2 adet havalandırma çıkışı özel olarak tasarlanan soğutma sisteminin ayrıntılarından. Söz konusu “soğutma” olduğunda Asus’un tecrübeleri yine öne çıkıyor, özel bir sıvı soğutma sistemi bulunuyor.
Kameralar Asus Zenfone 5Z modelinden alınmış, arkada çift 12MP+8MP, önde ise yine 8MP. Arka kamera ve parmak izi okuyucunun tasarımı da gördüğünüz gibi ROG stilinde, gayet şık ve özgün, bence. Wi-fi 802.11ad, telefonlarda görmeye pek alışık olmadığımız bir standart, Asus farkı. 20W “HyperCharge” hızlı şarj özelliği 4000mAh‘lik pili yarım saatte yarı kapasitesine kadar doldurmayı vaad ediyor.
Asus ROG Phone‘nun fiyatı henüz açıklanmadı. Rakiplerinin üzerinde olacağını tahmin etmek çok zor değil. Beraberinde sunduğu muhteşem aksesuarları ile tam bir paket, hatta fazlasını sunuyor. Kuşkusuz bu senenin en ilginç ve başarılı modellerinden biri.