Bugün bir Başarı (!) hikayesini haber kaynağımız yapıyoruz. Yazımıza konu olan yerli cep telefonumuz, adıyla sanıyla yerli Kaan N1. Öncelikle haberimize bir göz gezdirelim; ancak haber kaynağı talep edecek olursanız telefonun ismini arama motorunuza yazmanız yeterli çünkü ülkemizi kaplayan basmakalıp üslup ve yaklaşımların sanal yayıncılık ortamında da elbette eksik olmadığını göreceksiniz. İşte haberimiz:
“Kurulduğu günden bu yana katma değerli hizmetler sunmayı hedefleyen Başarı, son olarak kendi markası KAAN N1 ile mobil iletişim ürünlerini Türkiye pazarı ile buluşturuyor.”
“Telefonun Akılcısı” sloganı ile KAAN N1 modelini tanımlayan Başarı Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Kayhan Biber, gerçekleştirdiği basın açıklamasında “üstün kalitede, yüksek performans ve hıza sahip, tasarım şıklığı ve ileri teknolojik donanımı ile 7’den 70’e her kesimden tüketicinin sahip olmak isteyeceği 4.5G’yi destekleyen bir ürün” tasarladıklarını ve onu “erişilebilir fiyat ile tüketiciyle buluşturduklarını” söyledi. Başarı’nın uzun yıllara dayanan geçmişinde güçlü ilişkilerden oluşan bayi ağı, satış sonrası hizmet tecrübesi ve yaygın teknik servis ağı bulunuyor. Kayhan Biber açıklamasında, “Başarı olarak güçlü, itibarlı çatı markası altında, global standartlarda ileri teknoloji kullanılarak donatılmış üstün kalitede prestijli ürünler tasarlamaya ve üretmeye devam edeceklerini, bir sonraki hedeflerinin ise üretimi Türkiye’ye taşıyarak ülke ekonomisinde ayrı bir değer yaratmayı amaçlamak” olduğunu belirtti.
Eminim siz değerli okuyucularımız da her ‘yerli’ telefon haberinde bizim gibi biraz irkiliyorsunuzdur. Ama hemen ön yargılı yaklaşmayalım değil mi? Genel müdürün söylemek istediklerini anlamaya çalışarak telefonumuzun ilan edilen özelliklerine bir göz atalım:
Metal gövde tasarımı MediaTek MT6755 işlemci üzerinde Android 6.0 çalıştırması beklenen KAAN N1 5.5 inçlik FULL HD IPS PANEL bir ekrana sahip. Mali-T860 MP2 grafik işlemcisi, 3 GB RAM, 32 GB dahili hafızası bazı teknik özellikleri arasında. 128 GB microSD desteği sağlayan KAAN N1, 3000mAh pili ile 165 gram ağırlığında. 13 MP çift flaşlı arka, 8 MP ön kamerasıyla -hangi marka sensör kullanıldığı görünüşe göre önemli değil- kullanıcılarına eşsiz bir kullanım hissi vereceğe benziyor. Fiyatının 1099 TL olacağı açıklanan telefonun diğer özellikleri ise;
Boyutlar: 154.5 x 76.8 x 7.3 mm
Parmak izi sensörü, tamamı metal gövde, A-GPS, Bluetooth 4.0, LTE (CAT 6, 4.5 G)
Şimdi sayın genel müdürün söylemeye çalıştıkları gün yüzüne çıktı gibi… Böyle bir telefona böyle bir fiyat biçmek için elbette ki laf ebeliği yapmanız gerekli. ‘İleri teknoloji kullanılarak donatılmış’ olması maliyetleri arttırmış olabilir mi? Tabi, Çin’de işgücü ucuz olduğundan bazı üreticilerin telefonlarını insan gücü kullanarak donattıklarını duyduk (mu?). Kimsenin ifadelerinde açık arama gibi bir durumumuz yok, ancak üst üste sıralanan teknoloji anlamında topluma uzak sözcüklerle ve resmen propaganda kanallarıyla insanlara yaşadıkları hayatı kabullendirmeye, onu normalmiş gibi göstermeye de kimsenin hakkı yok. Size sunmuş oldukları özellikler tablosunu göstereyim halkın zekasıyla nasıl dalga geçiyorlar şahit olun:
Gururla Yersizler etiketini taşımayı hak etmiyorlar mı? Mümkün olduğunca bilgi doldur, mümkün olduğunca yabancı kelimeyle anlaşılmayacak kadar fazla satırla her şeyi anlatır gibi gözükürken aslında hiçbir şeyi anlatma. Hoparlör: Alt kısımda verimli performans, CAT 6 iyi ki varsın; 300 Mbps olmasa ne yaparım ben 150 Megabit hızla! Desteklediği ses ve görüntü formatları sizler için de muazzam değil mi? Macromedia Flash Player Desteği: Var, acaba Java tabanlı oyunları da oynayabilir miyiz?
Bunların hepsini pazarlama stratejisi olarak değerlendirip düzenin kapitalizm olduğundan ve bütün şirketler tarafından aynı şeyin yapıldığından dert yanabilirsiniz. Peki bu beyefendi neden şimdiki değil de ‘bir sonraki üretim’ için hedeflerinin Türkiye’de üretmek olduğunu söylüyor? Acaba 1989 yılında kurulan Başarı Holding’in Türkiye’de yatırım yapacak parası mı yok? Ki bu paraları nasıl kazandığını bu firmadan alınan telefonlara “garanti” ihtiyacı duyan her vatandaş bilir.. “Kullanıcı hatası, garanti dışı !”..
Daha fazla ne sizin zamanınızı ne de kendi zamanımı harcayayım; ama eğer neden Gururla Yersizler arasına katıldıkları konusunda hala ikna olmadıysanız buyrun :
Wolder Wiam #65
Tasarlamaya ve üretmeye devam edecekleri telefon üzerinde bir başka marka. Zaten üretmediklerini biliyoruz, bir de tasarlamadıkları mı çıktı ortaya! İspanyol marka Wolder Wiam #65’in özellikleri bizim genel müdürü üzebilir ama, tahmin edebileceğiniz üzere Kaan N1 ile birebir aynı. Çin’de fason olarak üretilen telefonlara kendi markalarını yapıştırarak iç piyasaya sürmeyi adet haline getiren Gururla Yersizler zinciri uzamaya devam ediyor. Genel müdürün sözlerinin devamı ise daha çarpıcı:
Ürünümüzü geliştirirken hem kullanıcı tercih ve beklentilerinden ilham aldık hem de GSM operatörlerinin 4,5G yatırımlarının sağladığı imkanlara odaklandık ( bu kısmı telefonda kullanılan işlemci hallediyor zaten, odaklanmaya gerek yok..). Bütün bu verileri birleştirerek geliştirdiğimiz son teknoloji akıllı telefonumuz, üst segment özelliklerinde bir ürün olmasına rağmen, “erişilebilir” fiyat ile tüketiciyle buluşmayı bekliyor. Bu nedenle, yerli marka olma sorumluluğu ile KAAN N1 için önereceğimiz perakende fiyat 1.099 TL olacak.
Şimdi duruma bir de dünya vatandaşı gözü ile bakalım :
Elephone P9000
Aynı işlemciye, MediaTek Helio P10 MTK6755 ( Taiwan’lı firmanın orta sınıf modeller için ürettiği model) sahip olan bu telefon ile Kaan N1’i karşılaştıralım :
- 1,6mm ince çerçeve
- USB Tip-C
- Hızlı Şarj/Kablosuz Şarj
- 5.5″ FULL HD LG LTPS LCD Ekran
- Çift SIM desteği
- 4 GB RAM
- NFC
- Metal gövde
- Özel kaymaz arka kapak tasarımı
- Full Türkçe yazılım desteği
- Fiyat: 200$ (580TL), online son kullanıcı fiyatı..
Türkiye haricinde dünyanın hangi ülkesinde olursanız olun 2 tık ile sahip olabileceğiniz örnek telefonlardan bir tanesi sadece. Bu tarz/model bir telefonu BİN’li adetlerde aldığınız takdirde maaliyet yarıya kadar düşer, bunu çok iyi öğrendik, biliyoruz. Ortaya çıkan yalan kaynaklı rant belli. Her bir özelliği KAAN N1’i duyuranlara hangi yüksek teknoloji, hangi erişilebilir fiyat diye bas bas bağırıyor. Türkiye piyasasında da 1099 TL’ye sunulan KAAN N1 ve halkının soyup soğana çevrilmesini izleyen, buna sebep olan, yolunu açan ve bunu destekleyen devletimiz sağolsun. Vatandaşa özgürce telefon almak yasak, ancak vatandaşı yalanlar ile kandırıp dolandırmak serbest. Bunun da ötesinde halinden hiç rahatsız olmayan, bu haberimize kaynak olan bültenler başta olmak üzere bu düzenin böyle devam etmesine hayatlarını adamış çeşitli insan toplulukları. Uyanın artık. OKU’yun ve gerçekleri öğrenin.. Bizim bu tarz gurursuz yerlilere ihtiyacımız yok. İnternetten radyo dinliyorsunuz diye her telefona fazladan % 7 sanal vergi koyan bir zihniyete ihtiyacımız yok, tek ihtiyacımız özgürlük, dinlemiyorum abi radyo !..
[views]