Smartisan markası’nı meraklılar dahil olmak üzere çoğu kişi bilmez. Sebebi de Çin dışında satış yapmıyor olması. Ancak TicToc uygulamasını büyük ihtimal ile çoğu kişi duymuştur. Bu uygulamanın sahibi olan firma ByteDance geçen sene Smartisan markasını bünyesine dahil etti ve ilk meyvesi 31 Ekimde tanıtıldı, Smartisan Nut Pro 3.
Bu yazıyı yazıyor olmamın en büyük sebebi de sanırım benim bu markaya olan merakım. Ben de şahsen firmanın geçen sene çıkardığı model olan R1‘i kullanıyorum. Sebebi de kullandığı yazılım. Smartisan OS adlı Android tabanlı işletim sistemi piyasadaki rakiplerinin aksine cep telefonunda daha çok mini bir PC işletim sistemi havası veriyor. Sistem içinde her ekranda “kopyala-yapıştır” izni gibi bir çok ek ve gelişmiş özellik var.
Smartisan OS 7‘nin, bence en dikkat çekici özelliğinden bahsedecek olursak. Biliyorsunuz Google firması da geçtiğimiz ay içerisinde Pixel 4 serisini tanıttı. Pixel modelleri de donanımdan ziyade yazılım üstünlükleri olarak öne çıkıyor. Örnek olarak yeni tanıttığı ses kayıt özelliği. Ses kaydedici ile oluşturduğunuz kayıt içerisinde sonradan yazılı olarak kelime arama özelliği var. Yapay zekada gelinen son noktalardan bir tanesi. Bu özellik çok beğenildi. Smartisan’a gelecek olursak. Ses kayıt değil, izlediğiniz her hangi bir video içerisinde sesi anında yazıya dönüştürebiliyor. Sadece video değil, telefon dışarıdan, yani mikrofondan duyduğu her sesi anında yazıya çevirebiliyor. İşitme engelli vatandaşların ne kadar mutlu olabilceğini tahmin edebilirsiniz sanırım. Bu özellikler şu an tabi ki sadece Çince, ancak firmanın yazılım alanında ne kadar ileri olduğunun kısa bir kanıtı.
Ek olarak, geçen sene Smartisan OS 6 ile tanıtılan TNT özelliği, yani Samsung DEX ve Huawei Desktop Mode özelliğine benzer, bir monitör bağlandığında masaüstü işletim sistemine geçme özelliği, Smartisan OS 7 ile beraber kablosuz bağlantı özelliği kazanmış. Yazılım olarak bu firmalardan eksiği yok, aksine fazlası var.
Snapdragon 855 Plus işlemci, 6.4″ Full-HD+ Amoled ekran, UFS 3.0 bellek (128GB olan UFS 2.1), ekran altı parmak izi okuma, arkada 48MP Sony IMX586 geniş açı ana kamera ve ek olarak Ultra geniş açı, telefoto ve makro çekim 3 sensör daha toplam 4 kameralı sistem, önde ise 20MP selfi kamerası bulunuyor.
Telefonda 4000mAh pil olmasına rağmen kalınlık sadece 7.8mm ve ağırlık ise sadece 185gr.
Telefonun arka kısmında gördüğünüz kırmızı logo aynı zamanda bildirim ışığı görevi görüyor.
Smartisan Nut Pro 3, 8GB-128GB, 8GB-256GB ve 12GB-256GB seçenekleri ile satılacak. Fiyatlar ise sırası ile 410$, 450$ ve 510$.
Bu arada geçen seneki benim kullandığım model olan Smartisan R1‘de hem stereo ses özelliği hem de kablosuz şarj özelliği vardı, bu seneki modelde bu özelliklerin kaldırılmış olması benim gibi meraklıları adına hayal kırıklığı oldu. Umarım R2 modeli de çıkar. Sırf bu yüzden bir sonraki modeli beklemeye karar verdim 🙂
Galeri fotoğrafları “ithome” sitesinden alınmıştır.