“SNAPDRAGON 800’LERE İMEİ TAMİRİ YAPILAMAZ !!”
Daha bir sene bile olmadı, meşhur forum bu başlıklı topiclerle doluydu. Dün bir arkadaş mesaj yazmış, usta sen daha bekle millet nasıl yapılacağını paylaşmış diye 🙂 Gülüyorum çünkü paylaşılan yazıyı gördüm, yine ezbere, yine kopyala yapıştır, ve nasıl hararetli anlatmış, sanki kendisi bulmuş gibi, bahsi geçen şahıs zaten Türkiye’nin en iyi kopyala yapıştırcısı, toplamış etrafına cahilleri de, kendinin bir şey yaptığına inandırıyor 🙂 Kendisi de beni iyi tanır bu arada. “SNAPDRAGON 800’LERE İMEİ TAMİRİ YAPILAMAZ !!” Tayfasından 🙂 Hep diyorum ya, önce insan, önce adam olmak lazım. Zamanında bana inanmayanlar şimdi sağdan soldan buldukları bilgiler ile önüme geçmeye çalıştıklarını zannediyorlar, ben de sadece gülüyorum tabiki 🙂
Neyse özgün bilgi arayan ve gerçekten sabırla bekleyen arkadaşlar, dostlar. Dizi tam bitecekken araya reklam koymak gibi oldu bu iş biraz kusura bakmayın, ancak sitemin geleceğini de düşünmek iğstiyorum doğal olarak, bundan sonra gazeteci kimliğime büründüm, tüm bilgiler fora, bu bilgileri paylaşın lütfen. Farklı sayfalara koyacaksanız da kime ait olduğunbu lütfen belirtin. Yoksa cehennemde yanarsınız benden söylemesi 🙂
Final :
Arkadaşlar, diğer paylaşılan metodlarda gördüğünüz gibi,
modemst1 -> /dev/block/mmcblk0p11
modemst2 -> /dev/block/mmcblk0p12
fsg -> /dev/block/mmcblk0p18
ibareleri sıkça geçiyor, şu model için şu no’lar, şu model için şu partisyonlar deniyor, neden ? Kopyalayıp yapıştırdıkları için. Ben ne yaptığımızı bilerek, görerek, öğrenerek derken bunu kastetmiştim, çünkü biz her marka modelin hangi partisyonlarını sileceğimizi gözlermizle göreceğiz, ezbere değil. Komutumuz şudur :
ls -al /dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name
Root satırına indikten sonra bu komutu girip enter’a bastığınız an snapdragon dosya yapısı karşınıza dökülecek. Sonuçta bizi ilgilendiren 3 adet partiston var, modemst1, modemst2 ve fsg partisyonları. imei no modemst’lerin içinde, fsg de bu iki partisyonun yedeği, “efs” diye bilinen Samsung’lardaki nv_item “imei” klasörünün yeni versiyonu.
Komutu girdikten sonra tüm partisyonlar “/mmcblk0p”x” formatında satır adları ile diziliyor. Biz de modemst1, modemst2 ve fsg klasörlerinin karşılığına gelen partisyonlarının içini boşaltıyoruz. Yani bunca zamandır insanların geçemedikleri yazma korumasını kaldırmanın şekli, metodu budur. İçini boşaltmak, yasaklı tüm satırları kaldırınca, yasak da kendini unutmuş oluyor. Biz üzerine tekrar yazana kadar koruma kalkmış olacak. Bu kimi telefonlarda bize “imei 0/null” olarak, kimilerinde “invalid imei” olarak geri dönecek.
partisyonlarının içini boşaltma komutu :
dd if=/dev/zero of=/dev/block/mmcblk0p”x” , “x” yerine sileceğiniz partisyon numarasını yazıyorsunuz
Resimde gösterdiğim gibi, bizim örneğimizdeki telefon modelinde modemst1, modemst2 ve fsg partisyonlarının karşılkları :
dd if=/dev/zero of=/dev/block/mmcblk0p11
dd if=/dev/zero of=/dev/block/mmcblk0p12
dd if=/dev/zero of=/dev/block/mmcblk0p18
örneğin “modemst1 -> /dev/block/mmcblk0p11”, burada bizi ilgilendiren numara “11”. Ne demiştik her telefon üreticisi partisyonlar için farklı sıra kullanabilir. Ezbere olarak aynı no’lar üzerinden gidersek hiç dokunmamamız gereken bir partisyonu bozabiliriz ve telefonumuz ölür.
” No space left on device” hatası önemli değil, konumuz ile alakası yok, işleme devam. Bu 3 komuttan sonra “reboot” komutu ile telefonu restart ediyoruz.
Partisyonların eMMC üzerinde ne kadar, kaç MB yer tuttukarını merak ediyorsanız komutunuz şudur :
cat /proc/partitions
Daha önce aldığımız qcn formatındaki yedeğin üzerinde gerekli değişikleri yaparak imei tamir’li qcn’yi kaydetmiştik. Bu 3 partisyonun içlerini boşaltıktan sonra resimdeki gibi önce reboot ediyoruz. Telefon tekrar açtığında imeisi sıfırlanmış ve yasak kalkmış olarak karşımıza geliyor. Qpst üzerinden daha önce “backup” dediğimiz menünün bir yanındaki “restore” sekmesinden düzeltilmiş qcn’yi telefona geri yüklüyoruz. Qpst bazı telefonlarda bu işlemi yaptıktan sonra kendisi reboot ettirebiliyor, telefon tekrar açtığında tamir edilmiş imeiniz karşınızda. Bazı telefonlarda ise yedeği geri atıp restore ettikten sonra telefonu reboot ettirmeye çalışır, iletişim kuramaz ve hata verir, Xiaomi’lerde hata verir örneğin. O durumda telefonu el ile manuel reboot ediyoruz, kapatıp açıyoruz, ve Hayırlı Uğurlu Olsun 🙂
Bu metodu Snapdragon’lara uygulayan dünyada ilklerden biriyim. Türkiye’de de kim kimin ilk olduğunu bilir 🙂 İlk olmak mesele değil, çıtayı daha yukarılara yükseltebilmektir, marka olabilmektir asıl mesele, öyle garip domain isimlerinin kıçlarından, blog’lardan kopyala yapıştır şeklinde paylaşıma benzemez bu, Özgün içerikli İLK ve TEK paylaşımdır. 🙂
Ders 3 : http://www.androidbrick.com/qualcomm-snapdragon-imei-tamiri-ders-3-qualcomm-snapdragon-imei-repair/
Ders 2 : http://www.androidbrick.com/qualcomm-snapdragon-imei-tamiri-ders-2-qualcomm-snapdragon-imei-repair/
Ders 1 : https://androidbrick.com/qualcomm-snapdragon-imei-tamiri-repair-ders-1/
Not : Qualcomm SNAPDRAGON imei tamiri ders 5, yeni güncellemeler ve yeni modeller ile yakında !
[views]